Liberalul Canciu îl acuză pe primarul Dragomir că nu a găsit bani pentru salvarea Casei Memoriale Ana Aslan, „dar pentru a organiza lunar tot felul de parade și fanfaronade găsește bani”

Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, Cătălin Canciu, care este în prezent secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, considera că inaugurarea Casei Memoriale Ana Aslan, ce a avut loc recent, reprezintă o nouă dovadă privind „lipsa de interes a primarului Dragomir pentru conservarea și promovarea patrimoniului local”.

Într-un comunicat dat publicității, Canciu afirmă că imobilul în care s-a născut prof. dr. Ana Aslan, om de știință de renume mondial care a revoluționat medicina, „a stat la vânzare timp de 5 ani, fără ca Primăria Brăila să schițeze vreun gest că ar dori să o cumpere și să o transforme în Casă memorială, așa cum ar fi fost normal. Dimpotrivă, primarul s-a grăbit să dea Scrisoare de negație, pentru că, așa cum spune legea, Municipalitatea avea drept de preempțiune asupra acestei clădiri declarată monument istoric.

A fost nevoie să vină un privat din București, respectiv Fundația Ana Aslan, ca să salveze o parte din istoria Brăilei! Primarul nu a găsit bani pentru a cumpăra această clădire reprezentativă pentru patrimoniul local, dar pentru a organiza lunar tot felul de parade și fanfaronade găsește bani. Ca să nu mai spun că Primăria Brăila a încheiat anul 2021 cu un excedent de 56 de milioane de lei, bani economisiți și rostogoliți, cel mai probabil, pentru campania electorală din 2024.

Singura explicație pentru care Casa Ana Aslan nu a fost cumpărată de Primăria Brăila este aceea că nu s-a dorit acest lucru! Pe lângă faptul că nu a contribuit cu nimic la salvarea Casei Memoriale Ana Aslan, primarul Dragomir nici nu sprijină promovarea ei din punct de vedere turistic, dimpotrivă. Trotuarul din fața casei este sufocat zilnic de mașini care fac imposibilă staționarea turiștilor în zonă. Singurul loc din care poate fi admirată clădirea este mijlocul străzii. Hal de promovare turistică la Brăila!

Chiar și momentul inagurării Casei memoriale Ana Aslan a fost o rușine pentru administrația locală. Zeci de oameni marcanți din București, colaboratori ai savantei, oameni în vârstă, veniți cu această ocazie la Brăila, au fost nevoiți să meargă direct pe stradă printre mașini, pentru a ajunge la autocar, fiind expuși riscului de accidentare, problemă semnalată de Gabriel Lala, ghid turistic în Brăila –   https://www.facebook.com/photo/?fbid=5642303605792591&set=gm.3022089881416664&idorvanity=1702047383420927 .

Ca să nu mai spun de pietonii care sunt obligați zilnic să meargă printre mașini pe strada Ana Aslan. Sunt ani de zile de când oamenii din zonă reclamă că mașinile personale ale polițiștilor din sediul IPJ Brăila sunt parcate pe trotuarele din fața propriilor case, blocând circulația pietonilor și îngreunând aprovizionarea riveranilor cu lemne de foc sau alte bunuri. În loc să se rezolve, situația se agravează de la an la an, pentru că numărul mașinilor angajaților IPJ este în continuă creștere, întinzându-se pe mai multe străzi din Centrul Vechi.

Toate acestea se întâmplă pentru că Poliția Locală, aflată în subordinea administrației locale, nu aplică legea. Conform art. 72 din OUG nr. 195/2022 „este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru”. Ori în Centrul Istoric din Brăila totul este o sfidare a legii și o bătaie de joc!

Consiliul Județean și Primăria promit de mai mulți ani amenajarea unei parcări în zonă, pe un teren lăsat de izbeliște în plin Centrul Istoric, la intersecția străzilor Mihail Sebastian cu Mihai Eminescu. Este vorba despre o suprafață de 1.252 mp, care a aparținut, până anul trecut, Consiliului Județean. Terenul a fost transferat în proprietatea Primăriei în mai 2021, cu tot cu promisiunea ca aici să fie amenajată o parcare, dar a trecut deja un an și jumătate, iar zona arată la fel de jalnic.

Terenul respectiv este transformat în prezent în parcare neoficială, dar suprafața lui este oricum mult prea mică pentru a face față numărului de autoturisme cu care polițiștii vin la serviciu. S-a vorbit despre o parcare supraetajată în zonă, dar șansele sunt mici, având în vedere că vorbim despre o zonă din Centrul Istoric și ar fi nevoie de multe avize pentru un astfel de proiect. Primarul Dragomir nu a realizat nici măcar parcarea supraetajată promisă în 2018, la Spitalul Județean, un proiect pilot cu module Smart Parking, care a rămas în aer.

Concluzia este că pe cât este de încărcat de istorie și de cultură orașul Brăila, pe atât este de mare dezinteresul primarului Dragomir pentru protejarea și conservarea acestor valori inestimabile. Brăila are nevoie de un primar care înțelege rostul culturii și al istoriei, nu de unul fără viziune, care îi îngroapă istoria bucată cu bucată!”.