Liberalul Dan Căpățînă, candidat la Camera Deputaților, vine cu un program pentru sprijinirea tinerilor afectați de dependențe
Dan Căpățînă, președintele interimar al Organizației Municipale PNL Brăila, candidează la alegerile parlamentare pentru un mandat de deputat.
Dan Căpățînă este licențiat în Drept și absolvent al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi, Pasionat de sport, iar de aproape zece ani a înființat Clubului Sportiv „Urban Warrior Gym” Brăila, unde a antrenat sute de copii. El consideră că cea mai mare realizare a sa este aceea că a reușit să le insufle acestora dragostea pentru sport: „Sportul înseamnă disciplină, înseamnă fair-play, o dezvoltare armonioasă și pregătește tinerii pentru a deveni membri activi ai comunității. Dar sportul nu se poate face fără săli, fără centre de pregătire și fără investiții”.
Tocmai pentru că lucrează cu tinerii, el vine în fața brăilenilor cu un program care are ca scop sprijinirea tinerilor afectați de dependențe. Programul include măsuri legislative, parteneriate și inițiative care să ofere sprijin specializat, accesibil și confidențial pentru tineri.
Iată principalele puncte ale programului propus de Dan Căpățînă, candidat PNL pentru Camera Deputaților:
1.Inițierea unui Proiect de Lege pentru consiliere și suport – Crearea cadrului legislativ pentru programe de prevenire, intervenție și recuperare pentru tinerii afectați de dependențe (alcool, droguri, jocuri de noroc, tehnologie). Finanțarea programelor pentru a le face accesibile gratuit sau la costuri reduse.
2.Centre de consiliere și suport în fiecare județ. Centre specializate unde tinerii pot beneficia de consiliere profesională, în fiecare județ. Extinderea serviciilor online și telefonice pentru acces rapid și confidențial.
3.Formarea și certificarea personalului specializat – Traininguri pentru psihologi, consilieri și asistenți sociali în metode specifice de intervenție. Parteneriate cu universitățile pentru programe de formare dedicate dependențelor.
4.Programe de prevenire și educație în școli – Integrarea educației despre dependențe în programa școlară și ateliere de gestionare a stresului, dezvoltare emoțională și prevenirea comportamentelor adictive.
5.Acces facilitat la reabilitare și consiliere – Reabilitare gratuită pentru tinerii care necesită tratament și eliminarea barierelor birocratice pentru acces la sprijin medical.
6.Sprijin pentru familie și comunitate – Programe de consiliere pentru părinții tinerilor afectați și formare pentru profesori pentru a identifica și sprijini elevii la risc.
7.Parteneriate cu ONG-uri și organizații specializate – Colaborare cu ONG-uri în prevenirea și tratamentul dependențelor pentru resurse extinse și sprijin constant.
8.Campanii naționale de conștientizare – Campanii pentru a reduce stigmatizarea și a informa tinerii și familiile despre opțiunile de sprijin existente.
9.Platforme digitale de suport – Crearea unor platforme și aplicații de consiliere online cu suport 24/7, grupuri de sprijin și resurse educative.
10.Evaluarea și monitorizarea programelor – Evaluarea periodică a programelor prin sondaje și feedback de la tineri pentru adaptarea continuă a serviciilor.
11.Alternative sănătoase pentru gestionarea stresului – Activități recreative și sesiuni de dezvoltare a abilităților de viață (ex. gestionarea emoțiilor, dezvoltarea rezilienței), ca opțiuni de eliberare sănătoasă a stresului.
„Prin acest program, tinerii vor beneficia de sprijin real și accesibil, contribuind la dezvoltarea unui mediu mai sigur și sănătos pentru generațiile viitoare!”, declară Dan Căpățînă.
Acest material a fost comandat de Partidul Național Liberal – filiala Brăila. CMF 11240002