Liberalul Ovidiu Nechita acuză nereguli la achiziția serviciilor de contabilitate pentru Primăria comunei Dudești. Primarul Bocănel nu a putut fi contactat, dar potrivit informațiilor obținute de MD Press, acesta a procedat legal

Liberalul Ovidiu Nechita acuză nereguli la achiziția serviciilor de contabilitate de către Primăria comunei Dudești. Nechita a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a participat personal la ședința Consiliului Local Dudești unde urma să fie discutat un proiect de hotărâre pe această temă, însă consilierii locali nu l-au aprobat și ca urmare, Marian Bocănel (PSD) ar fi decis să rezolve chestiunea printr-o dispoziție de primar.

Liberalul consideră că nu este în regulă ca o firmă privată să țină contabilitatea unei primării, dar admite că legea permite astfel de lucruri: „Nu am înțeles de ce toate prerogativele de autoritate publică locală sunt date către anumite SRL-uri. La Dudești am rămas surprins de faptul că aceste prerogative sunt date către o societate comercială, un SRL, SC Expert Tudose și am observat că această firmă a preluat frâiele economice și de la Primăria Mircea Vodă. Dacă s-a ajuns în varianta în care un primar să poată să dea toate contractele unui SRL și el să se dea la o parte, atunci stau și mă întreb de ce mai avem primari”.

Nechita a mai comentat că „în caz de forță majoră se poți să externalizezi acest compartiment. S-a pus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local și niciunul dintre consilieri nu a votat acest proiect; cu toate acestea, cu data de 1, această firmă particular ține frâiele Consiliului Local. Nu este în regulă”.

Liberalul spune că persoana care ținea contabilitatea în Primărie a plecat în concediu de maternitate și îi reproșează primarului Bocănel că nu s-a preocupat de găsirea unui înlocuitor din timp, de când a aflat că subordonata este însărcinată, fiindcă era evident că aceasta va intra în concediu pentru o perioadă mai lungă: „Trebuia să se meargă în primă fază prin transfer, concurs, recrutare și se putea merge în continuare și se făcea și o economie la buget”.

Nechita consideră că primarul Bocănel nu ar fi respectat procedura legală în modul în care a semnat contractul cu firma amintită, pentru că după ce a văzut că nu i-a ieșit varianta cu aprobarea proiectului în CLM, acesta ar fi dat o dispoziție de primar.

În plus, liberalul spune că a citit contractul încheiat de Primărie cu firma respectivă și că aceasta din urmă „nu-și asumă absolut nimic”, pentru că deși SRL-ul ține contabilitatea, semnătura finală pe documente o va da tot un funcționar public din Primărie – unul care își va asuma responsabilitatea pentru niște acte contabile pe care nu le-a întocmit el.

Dat fiind că nici primarul și nici viceprimarul comunei Dudești nu au răspuns la telefon, ne-am interesat la alte surse cu privire la legalitatea externalizării serviciilor publice la Primăria localității amintite.

Înainte de toate, trebuie spus că Legea 98/2016 a achizițiilor publice permite achiziția de servicii de contabilitate de către primării și nu impune existența unei situații de forță majoră.

În plus, potrivit art. 12 din HG  nr. 395/2016, autoritatea contractantă (în cazul nostru, Primăria Dudești) „are dreptul de a achiziționa pe baza unei singure oferte, dacă valoarea estimată a achiziției este mai mică sau egală cu 140.000 lei, fără TVA, pentru produse și servicii, respective 300.000 lei, fără TVA, pentru lucrări”.

După cum am mai aflat, legislația în vigoare nu impune aprobarea de către Consiliul Local a unui proiect de hotărâre pe această temă și nici măcar o dispoziție de primar, ci permite direct semnarea contractului, după achiziția serviciilor de contabilitate pe baza unei singure oferte. Mai mult, la o valoare de sub 140.000 lei (cazul Primăriei Dudești), legea nu impune nici măcar ca această achiziție să se facă pe SEAP, însă potrivit unor surse din Primărie, totul s-a făcut pe SEAP, deci la modul cel mai transparent posibil.