Liderul sindical Valeriu Partene: Cel mai probabil, cele mai multe CA ale unităților de învățământ brăilene vor decide ca testarea elevilor pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 să se facă de către părinți, acasă

În condițiile în care cele mai multe cadre didactice brăilene nu sunt  dispuse să se implice în procesul de testare a elevilor și preșcolarilor pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, cel mai probabil, soluția la care se va recurge în majoritatea cazurilor va fi aceea ca testarea să fie făcută de către părinți, la domiciliu.

Este ceea ce spune președintele Sindicatului Învățământului Brăilean, Valeriu Partene, care consideră că noile reglementări pe această temă, conținute într-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerul Educației, lămuresc lucrurile. Dacă prima variantă a ordinului privind testarea în masă a elevilor a iscat vii controverse, cea de a doua variantă prevede că testarea poate să fie făcută acasă, de către părinți, sau la școală, sub îndrumarea cadrului medical sau a unor profesori responsabili desemnați de către școli.

Partene a comentat pe această temă: „Conform ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, există posibilitatea ca testarea non-invazivă a elevilor să se facă în unitatea de învățământ, în cazul în care Consiliul de Administrație hotărăște acest lucru, dacă se consideră că există toate condițiile pentru efectuarea acestei activități, sau se poate realiza la domiciliul copilului, sub supravegherea părintelui.

Dacă discutăm despre varianta testării făcute la școală, la o unitate de învățământ care are 1000 de copii, în cazul în care ar fi nevoie de un singur minut pentru testarea unui copil, vorbim despre 1000 de minute necesare pentru testarea tuturor elevilor. Cu cât timp înainte trebuie să vină la școală elevii, ca să se poată face testarea până la ora 8, când încep cursurile?  Sunt niște elemente de care trebuie să ținem seama…

Pe de altă parte, nu pot face testarea dacă acel copil a ingurgitat ceva înainte cu 2 ore. Deci părintele trebuie să trimită copilul la școală dimineața fără ca acesta să fi băut sau să fi mâncat ceva în ultimele două ore, ca să i se facă testul. Dacă însă se face testarea acasă, părintele poată să facă testul imediat ce copilul s-a trezit, după care îi poate da de mâncare, înainte ca acesta să vină la școală. Mi se pare că aceasta este soluția cea mai bună. Responsabilitatea părintelui este egală cu responsabilitatea școlii și a instituțiilor de sănătate publică în această chestiune, noi toți suntem interesați de sănătatea copiilor.

În plus, dacă testarea s-ar face la școală, ar exista problema legată de gestionarea deșeurilor medicale periculoase, lucru pentru care unitățile de învățământ nu sunt pregătite. Riscul de infectare la nivelul unităților de învățământ ar fi foarte mare prin gestionarea fără drept a acestor deșeuri medicale”.

Liderul sindical ne-a declarat că din ceea ce a discutat cu colegii săi din învățământ, este foarte posibil ca la nivelul județului Brăila cele mai multe Consilii de Administrație ale unităților de învățământ să decidă ca testarea copiilor să se facă de către părinți, acasă.

Precizăm că din Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ fac parte directorii, reprezentanții profesorilor, reprezentanții părinților, reprezentantul Consiliul Local și cel al primarului, iar deciziile se iau prin vot.