Liderul sindical Valeriu Partene, despre nemulțumirile profesorilor de la Liceul de Arte, după relocarea claselor din Corpul B: „Nu poți să-i alergi între mai multe corpuri de clădire, situate în zone diferite ale orașului. Până acum se mișcau între 5 corpuri de clădire. Dacă îi mai ducem și la al șaselea și al șaptelea, deja e prea mult”

Recenta relocare a claselor din Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee” Brăila, făcută în regim de urgență după ce a devenit informație publică faptul că acel corp de clădire este încadrat în clasa de risc seismic I, nu a potolit spiritele. Înainte de relocarea făcută la finele lunii februarie, în câteva zile, după ce „s-a spart buba”, ani la rând părinții au fost foarte nemulțumiți de condițiile din Corpul B (mucegai, pereți pe care curgea apa în sezonul rece, dușumea putrezită), dar și de faptul că ei știau că acel corp de clădire e vulnerabil la cutremur. Unii părinți spun că știau doar că imobilul era șubred, alții spun că știau cât de gravă era situația, respectiv faptul că acesta era încadrat în clasa de risc seismic I încă din 2019.  În plus, nici profesorii care predau în Corpul B nu erau foarte liniștiți cu privire la pericolul la care se expun.

După relocare, însă, continuă nemulțumirile. Din informațiile pe care le avem nemulțumiți sunt și părinții, pentru faptul că elevii care învățau în Corpul B – acum închis – au fost împrăștiați într-o mulțime de alte spații, în diverse puncte ale orașului, dar mai ales profesorii, care trebuie să alerge acum între aceste locații, ca să-și facă orele.

Liceul de Arte are mai multe corpuri de clădire, situate în 3 zone diferite ale orașului. Acum, după relocare, în afara acestor corpuri, cei 400 de elevi care făceau cursuri în Corpul B au fost împrăștiați în spații ce aparțin Colegiului Național „Nicolae Bălcescu”, Centrului Comunitar „Bunici și Nepoți”, Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu”, Centrului de Creație, Filarmonicii „Lyra – George Cavadia”. Instituții diferite, aflate în zone diferite ale orașului.

Desigur, nu era simplu să se găsească în câteva zile o soluție care n-a fost găsită din 2019 până acum, mai ales că era vorba despre 400 de copii. În plus, e vorba despre un liceu cu un profil mai deosebit, care necesită niște spații anume, fiindcă orele de pian, vioară, tobă sau alte instrumente nu se fac cu toată clasa, ci separat, profesor și un elev. Ca atare, a fost o provocare pentru conducerea liceului și pentru Inspectoratul Școlar Județean să găsească urgent toate spațiile necesare, iar soluția a fost una care a nemulțumit multă lume.

Cadrele didactice de la Liceul de Arte deja și-au exprimat nemulțumirea în cadrul unei ședințe la care a fost invitată și conducerea Sindicatului Învățământului Brăilean „Corneliu Caranica”, pentru a le apăra interesele în această chestiune.

Președintele sindicatului, Valeriu Partene, ne-a declarat pe această temă: „Noi am fost invitați la o sedință în care colegii noștri și-au manifestat îngrijorarea cu privire la relocarea claselor de la Liceul de Arte și ni s-a cerut să ne exprimăm un punct de vedere. Și punctul nostru de vedere a fost că trebuie găsită o soluție.

A venit cutremurul din Turcia și apoi imediat cel din Gorj și uite așa ne-am trezit și noi că avem niște construcții foarte vulnerabile, mai ales unele legate de școală și de spital, unde sunt aglomerări mari de copii și respectiv de bolnavi.

Da, colegii mei sunt îngrijorați pe bună dreptate. Liceul de Arte  este un liceu mai special, fiindcă pe lângă sistemul normal de învătământ este cel paralel, al pregătirii pentru specialitate, că e desen, că e muzică, artă plastică, arta actorului. La fiecare dintre acestea trebuie să fie asigurate spații separate. Acolo unde, spre exemplu, este vorba de pian, de tobă, de vioară sau de altceva de genul acesta, lucrează profesorul și un elev.

S-au căutat soluții și s-a primit și o ofertă, dar sincer, au și ei dreptate când au refuzat acea ofertă, pentru că este prea departe. A oferit Centrul de Educație Incluzivă – care este undeva pe Șoseaua Râmnicu Sărat, aproape de ieșirea din oraș – 36 de săli de clasă care sunt disponibile în fiecare zi de la 12.00 și până seara. Dar e foarte departe, iar unii dintre profesorii care vin să predea la Liceul de Arte sunt profesori asociați, vin pentru o oră sau două sau trei. Nu poți să-i alergi între mai multe corpuri de clădire situate în zone diferite ale orașului. Liceul de Arte are corpuri de clădire pe Bulevardul Cuza, pe strada Galați și mai au încă un corp în altă zonă. Vă dați seama că profesorii aceștia sunt într-o continuă alergare de la un spațiu de școlarizare la altul, în pauze. Să fi mutat clasele din Corpul B la Centrul de Educația Incluzivă, pe Șoseaua Râmnicu Sărat ar fi însemnat prea mult pentru cadrele didactice, care până acum se mișcau între 5 corpuri de clădire. Dacă îi mai ducem și la al șaselea și al șaptelea loc de școlarizare, vă dați seama că nu e deloc agreată ideea și e foarte greu pentru ei. Pentru cineva care nu are un mijloc de transport personal, ca să se poate deplasa rapid între aceste puncte de școlarizare situate în zone diferite ale orașului, vă dați seama că nu e deloc simplu.

Școala s-a adresat Inspectoratului Școlar și s-a găsit o soluție de moment pentru relocarea claselor, pentru că  o soluție definitivă nu poți găsi așa, la jumătatea anului școlar. Dar pentru perspectivă s-ar putea găsi niște soluții, pentru că noi spații de școlarizare avem în Brăila. E o situație dificilă…”.