Lucrările la Castelul de Apă, care ar fi trebuit finalizate anul trecut, nu se vor încheia nici în acest an. Primarul Dragomir declară că nu e vina constructorului
Lucrările la Castelul de Apă au fost întârziate de faptul că s-au descoperit în mai multe rânduri elemente care nu figurau în schițele tehnice anexate la proiect și a fost nevoie să se găsească soluții pentru rezolvarea acestor probleme – este explicația dată de primarul Brăilei, Marian Dragomir, pentru faptul că încă se mai lucrează la acest proiect care trebuia să fie gata pe 31.07.2022, termen care a fost apoi a devenit 22.06.2023 și apoi a devenit 31.08.2023.
“Lucrările sunt într-un stadiu avansat, se lucrează, doar că permanent s-au descoperit și acolo anumite elemente care nu figurau în documentele inițiale sau care nu au putut fi observate la momentul vizitei pe teren. Ar fi trebuit să găurească anumiți pereți pentru a descoperi anumite chestiuni.
A fost nevoie să așteptăm o perioadă destul de lungă, pentru că acolo vorbim de un monument istoric, vorbim de avizarea comisiei și orice modificare trebuia autorizată în acest sens. Și de aici au apărut acele întârzieri despre care am putea spune la un moment dat că ar putea fi culpabile proiectantului, dar nu putem să ne îndreptăm împotriva lui în niciun fel, deoarece ar fi fost necesar ca acesta să decoperteze sau să găurească pereți pentru a descoperi ce este acolo. Lucru pe care noi nu l-am fi permis niciodată, să dăm găuri în acel obiectiv.
Dar toate se remediază, s-au găsit soluțiile. Ne dorim finalul anului ca termen de finalizare, dar constructorul a solicitat o prelungire, ca urmare a faptului că motivele de întârziere nu îi sunt culpabile lui, ci unor «lucruri ascunse» pe care nici proiectantul nu ar fi putut să le descopere.
Am făcut adresă către Agenția de Dezvoltare Regională de fazare a proiectului și este inclus și acesta în lista proiectelor care vor fi fazate”, a declarat edilul șef.
Castelul de Apă a fost ridicat în urmă cu peste 100 de ani și la acel moment era considerat cea mai înaltă clădire din România. Proiectul la care facem referire prevede transformarea acestuia într-un observator astronomic, însă construcția va găzdui mai multe atracții: Cinema 7D, cupolă rotativă, observator astronomic, telescoape mobile, camera oglinzilor, expoziții cu teme astronomice, planete sistem solar 3D, sală proiecții, o platformă rotativă destinată observării panoramice a orașului, spațiul urmând să fie dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate în timp prin observatorul astronomic al Castelului.