Lucrările la reabilitarea Palatului Administrativ din Brăila continuă. Consiliul Județean va încerca să obțină o nouă finanțare europeană pentru acestea

Lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ din Brăila continuă, deși la momentul actual încă nu există o finanțare europeană pentru acestea.

Proiectul de reabilitare a Palatului Administrativ a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, având o valoare de 3,8 milioane euro. 80% din sumă urma să fie acoperită din fonduri europene, iar restul de 20% urma să reprezinte contribuția de la bugetul de stat și de la bugetul Consiliului Județean Brăila. Potrivit condițiilor de finanțare, lucrările ar fi trebuit terminate până la 31 decembrie 2023; în caz contrar, lucrările care nu erau executate până la acea dată nu mai puteau fi decontate pe programul respectiv.

Dat fiind că la nivel național au existat multe proiecte care din diverse motive nu s-au putut finaliza până pe 31 decembrie 2023, s-a găsit o soluție la nivel european, respectiv „fazarea”, ceea ce presupune ca proiectele care nu s-au finalizate pe exercițiul bugetar anterior (2014-2020) să primească finanțare pe exercițiul financiar următor (2021-2027).

Întrebat astăzi de un consilier județean liberal care este situația în privința reabilitării Palatului Administrativ, Chiriac a declarat că lucrările continuă și CJ pregătește documentația pentru a depunde proiectul pentru obținerea unei noi finanțări europene: „În momentul de față stadiul este foarte bun, se lucrează, au decopertat absolut tot, o să înceapă efectiv de la etajul IV. Au așteptat primăvara că să facă și anveloparea exterioară, pe acoperiș. Sperăm ca până la sfârșitul anului să avem prima parte a Palatului făcută, reabilitat tot, apoi Prefectura se va muta în locul CJ, ca să începem și această parte de renovare.

Ținând cont de sursa de finanțare, suntem pe un proiect european, cred că miercuri o să avem o ședință extraordinară a CJ, să mai aprobăm încă o dată indicatorii tehnico-economici, pentru că joi este ultima zi de depunere, pentru a merge din nou pe fonduri europene, cum am spus și cum o să facem. Și sunt destule axe de finanțare”.