Lungu, consilier local din Însurăței: Politrucul Canciu, numit inspector școlar general pe bază de carnet de partid, a demis directorul Liceului „Nicolae Titulescu” pe motive de „activitate politică”

Dănuț Ionuț Lungu, consilier local independent în cadrul Consiliului Local Însurăței, este indignat de decizia inspectorului școlar general Cătălin Canciu (PNL) de a o demite pe Mihaela Năstăsescu, directorul Liceului Tehnologic «Nicolae Titulescu» din orașul Însurăței.

Lungu (foto) comentează într-un document transmis MD Press că Mihaela Năstăsescu nu doar că este un profesor de valoare, dar s-a dovedit a fi și un director de valoare pentru unitatea de învățământ amintită. Consilierul local consideră „arbitrară și abuzivă” decizia lui Canciu de a o schimba din funcție pe Năstăsescu, în contextul în care acesteia nu i s-a reproșat nimic din punct de vedere profesional, ci doar „activitatea politică” – altfel spus, faptul că este membră a altui partid decât PNL.

Lungu este revoltat de faptul că un inspector școlar general care a fost numit în funcție grație apartenenței la PNL (deci pe criterii politice), schimbă din funcție un director pentru că acesta este membru de partid (dar nu al partidului potrivit): „În luna noiembrie 2016 dna profesoară Mihaela Năstăsescu, profesor gr. didactic I, titular  pe catedra de limba engleză  de la Liceul Tehnologic «Nicolae Titulescu» din orașul Însurăței din anul 2007, absolventă a Universității  București – Facultatea de Litere, specializare Filologie, detinatoare a certificatului QTS (Certificat de profesor calificat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei  de Nord), a  susținut examenul de ocupare a postului de director la unitatea de învățămant susnumită. Doamna profesoară nu a avut contracandidat pentru acest post și a obținut în urma probei scrise la concurs a treia medie din județul Brăila în cadrul acestui concurs național de ocupare a posturilor de director în învățământul preuniversitar.

În ianuarie 2017 a fost emisă decizia de numire pe postul ocupat prin concurs de către ISJ Brăila sub semnătura lui Canciu Cătălin, inspector școlar general la acea dată.

Demn de menționat este că până la acea dată la conducerea liceului din Însurăței se perindaseră foarte multe cadre didactice într-o perioadă de timp relativ scurt, fapt care crease  în școală un climat instabil și conflictual, în detrimentul actului educațional. Motiv pentru care în ziua finalizarii ultimei probe de concurs a examenului de director, inspectorul general Canciu Cătălin s-a prezentat în sala unde se desfășura concursul și în fața întregii comisii de examen a felicitat-o pe doamna profesoară pentru rezultatul obținut și, foarte important, i-a urat doamnei profesoare să aducă «pacea» la liceul din Însurăței și să se termine «circul» de acolo.

Ceea ce s-a și întâmplat din ianuarie 2017 și până în februarie 2021. În liceul din Însurăței doamna profesoara A CONSTRUIT. A construit în primul rând un climat. Un climat de echilibru, un climat de liniște, un climat adecvat desfășurării în condiții optime a actului educațional.

Nu au fost proteste, nu au fost plângeri, nu au fost conflicte sau nemulțumiri. Dimpotrivă. Au fost  mulțumiri și aprecieri unanime din partea elevilor, părinților, cadrelor didactice și a comunității locale în ansamblu, reprezentată de autoritățile publice locale.

Și rezultatele au început să apară. A fost obținută acreditarea ARACIP nivel 4 profil servicii/ comerț, procentul de promovabilitate la BAC și Evaluare Naționala au menținut Liceul Tehnologic «Nicolae Titulescu» în topul liceelor tehnologice brăilene. Promovabilitatea la BAC în creștere și scăderea abandonului școlar pe segmentul liceu reprezintă indicatori de proiect ROSE, indicatori îndepliniți până în prezent.

În prezent Liceul «Nicolae Titulescu» are în derulare 4 proiecte cu fonduri europene/Banca Mondială- Guvernul României.

Important, de asemenea, este că a  fost realizată o creștere a stabilității pe post a cadrelor didactice (în ultimii 3 ani un singur cadru didactic s-a transferat, ceilalți rămânând în unitate, existând chiar transfer titular de la alta unitate la Liceul «Nicolae Titulescu»).

Dar doamna Mihaela Năstpsescu a construit și…la propriu. Cu ajutorul și implicarea directă și nemijlocită a primarului orasului Însurăței, dl. ing. Ionel D. Gheorghe și a Consiliului Local Însurăței, au fost realizate în mandatul de director al doamnei prof. Năstăsescu următoarele:

-Renovarea și extinderea corpului principal al liceului: construirea grupului sanitar pentru elevi, reconstrucția integrală a acoperișului și a fațadei clădirii

-Renovarea exterioară și reconstrucția acoperișului clădirii atelierelor

-Renovarea platoului din curtea liceului și a suprafețelor de asfalt din curtea școlii anexe

-Obținerea autorizației ISU pentru corp principal liceu (proces care a necesitat aproximativ 3 ani calendaristici) și care a implicat: extinderea rețelei de hidranți, refacerea sistemului de preluare a apei din bazinele de rezervă și întocmirea proiectului tehnic al instalației, uși rezistente la foc pentru centrală și bazine de rezervă, chepeng foc rezistent la foc, uși noi de aluminiu atât la clase, cât și construirea unor ziduri în culoare cu sistem de autoînchidere încorporate

-Achiziționarea a 2 centrale termice noi, atât pentru corpul principal liceu, cât și pentru clădirea scolii anexe.

Și…multe altele.

La data de 8 Ianuarie 2021 a expirat  mandatul de director obținut în urma concursului din noiembrie 2016. La aceeași dată ISJ Brăila, prin semnătura lui Canciu Cătălin, inspector școlar general numit cu delegțtie de ministrul Educației, a emis o decizie prin care doamna profesoară Mihaela Năstăsescu a fost numita prin detașare în interesul învățământului pe funcția de director al Liceului «Nicolae Titulescu».

La data de 12 februarie 2021, vineri după amiaza, la ora 15.00, pe mailul Liceului «Nicolae Titulescu» a a fost primita decizia 298/12.02.2021 . La art 1 al acestei decizii se stipulează că începând cu data de 12.01.2021 încetează decizia 160/08 01 2021 privind numirea doamnei Năstăsescu Mihaela, prin detașare în interesul învățământului, în funcția de director.

Și astfel, printr-o țidulă venită pe mail  vineri după amiaza  și care nu conține nicio motivare a deciziei, a fost demis în mod arbitrar și abuziv un om care și-a pus ultimii 5 ani din viață în slujba acestei școli (a avut concediu 14 zile în ultimii 5 ani și a lucrat în școala 12 ore pe zi în fiecare zi), pentru a realiza tot ceea ce înseamnă în prezent Liceul «Nicolae Titulescu» din Însurăței.

Motivarea deciziei a fost făcuta publică de către Canciu Cătălin în după amiaza zilei de 12.02.2021, în cadrul unei declarații oferite unei publicatii online brăilene. Motivul este APARTENENȚA POLITICĂ a directorului. Faptul că directorul a avut activitate politică. «Reglaje fine ale sistemului», așa a numit politrucul Canciu, președintele organizației municipale a PNL Brăila și consilier municipal (numit inspector general pe baza de carnet de partid) decizia de demitere a unui director care a avut doar calitatea de membru al unui partid politic, fără a deține vreo funcție în partid și mai ales, și-a desfășurat activitatea politică în afara școlii în timpul liber fără a implica școala sau a încălca vreo prevedere legală. Legal, directorii de școala au dreptul să aibă activitate politică, atât timp cât nu dețin funcții de conducere în partide și nu implică școala în aceste activități.

Și același motiv, activitatea politică, a fost reiterat de politrucul Canciu Cătălin în dimineața zilei de 15.02.2021, când, fără rușine și cu multă îndrăzneală, s-a prezentat în fața colectivului de cadre didactice al Liceului «Nicolae Titulescu», pentru a instala noul director numit și agreat de el, inspectorul general numit pe baza de carnet de partid.

La întrebarea unui cadru didactic referitoare la motivul demiterii, politrucul Canciu a declarat deschis și fără echivoc că motivul este activitatea politică a directorului (sic!). A reafirmat astfel motivul declarat anterior în media: activitatea politică.

Pentru o bună și corectă informare a publicului, semnatarul acestui comunicat declara că numitul Canciu Cătălin a efectuat de-a lungul timpului nenumărate presiuni atât direct, personal față în față cu doamna Năstăsescu, cât și prin interpuși, pentru ca aceasta să adere la diferite formațiuni politice. Inițial a avut o discuție personală cu doamna Năstăsescu prin care și-a arătat dezamăgirea profundă că aceasta a părăsit PNL, pentru a se înscrie în ALDE, după care au urmat zeci de apeluri telefonice de la un domn care s-a recomndat ca fiind din partea lui Canciu Cătălin, pentru a o ruga pe aceasta să se înscrie în altă formațiune politică”.