Lungu: „De peste 10 ani văd cam același tip de buget, nimic pentru dezvoltare!”; Chiriac: „Nu putem să facem un buget futurist!”

Consilierul județean Dănuț Lungu (PNL) este nemulțumit de modul în care a fost conceput bugetul județului Brăila în ultimii ani și spune că partea de dezvoltare este neglijată, ceea ce nu poate să fie benefic pentru comunitate.

Lungu este de părere că degeaba se face Strategia de dezvoltare a județului pe un proiect european, dacă nu se vede deloc în plan practic ce fac specialiștii respectivi: „Știu că de 2 ani de zile CJ are derulat acest proiect european cu Strategia de dezvoltare a județului Brăila pentru perioada 2021-2027, dar în schimb nu am văzut nimic care să ne arate că acești specialiști lucrează pentru Brăila. În 2 ani de zile am văzut același tip de buget sec. Discutăm de Secțiunea de dezvoltare, dar fără niciun fel de strategie de dezvoltare pe infrastructura de business, pe încurajarea mediului privat, pe identificarea factorilor care pot duce la o dezvoltare economică, socială, culturală și turistică în zona noastră.

Vreau să vă mai atrag atenția că nu este un lucru nu prioritar, ci din punctul meu de vedere este un lucru esențial, pentru că dezvoltarea economică a județului înseamnă mai mulți bani la bugetul local, lucru care o să vă ajute în viitor să creați un buget mult mai OK.

Sunt de acord cu dvs, da, avem oameni care lucrează, avem specialiști, dar nu se vede nimic. Rugămintea mea este măcar dvs luați-vă puțintel de ei și întrebați-i: «Măi, ce-ați făcut voi 2 ani de zile?». Să ne arate și nouă o viziune a dânșilor pentru următorii 10 ani!”.

Președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD), a replicat: „Domnule consilier, dacă dvs credeți că astea 3 bibliorafturi care mai preced încă 10 reprezintă «un buget sec», eu vă spun că am analizat foarte bine.

În ceea ce privește parcul industrial, v-am spus care este viziunea CJ privind finanțarea și susținerea oricărui investitor. Avem discuții nenumărate și au și venit investitori pentru partea de business, dar astea sunt lucruri care se anunță cu acordul investitorilor. Nu putem să luăm trâmbița acum și să spunem că la Brăila vin 7 investitori, până în momentul în care ei nu ne dau acordul.

Dacă dvs vreți să vedeți strategia de dezvoltare, vă rog frumos să veniți la CJ, să cereți colegilor de la Direcția de Strategii și dezvoltare în ce stadiu suntem cu Strategia de dezvoltare, toate rapoartele pe care le fac specialiștii și atunci, punând întrebări, o să aveți și răspunsuri. Așa, venind în ședință și criticând, e mai ușor. Dar dvs sunteți la putere și de fapt sunteți în opoziție. Mă rog, asta e situația…”.

„Vă rog să nu o luați ca pe o critică, domnule președinte!”

„N-am luat-o ca pe o critică, o iau așa…”

„Eu vă spun cu sinceritate: de peste 10 ani de zile văd cam același tip de buget, nimic mai mult, nimic pentru dezvoltare. Aici e problema.”

„Domnule consilier, același tip de buget respectă legile țării. Nu putem să facem un buget futurist, să ne facem noi propriile bugete și propriile legi. Îl facem respectând o lege, Legea 273”.

„Iar ați înțeles greșit, nu am spus că nu respectați legea.”

„Am înțeles. Mă faceți că nu pricep… ba pricep foarte bine”.