LUNGU: NU MA ASTEPTAM LA ASEMENEA DECLARATII STUPIDE DIN PARTEA LUI DRAGOMIR. MAJORITATEA FIRMELOR ADMINISTRATE PRIN PRIMARIE SUNT PE PIERDERE

Consilierul judetean Danut Lungu (PNL) este indignat de faptul ca primarul Marian Dragomir (PSD) i-a “mustrat” pe liberalii din Consiliul Local Municipal in legatura cu salariile pe care le platesc angajatilor lor, sugerand ca daca acestia dau salariul minim pe economie, n-au dreptul sa ceara majorari salariale pentru angajatii SC “Braicar”. Lungu, care a fost prezent la sedinta in care Dragomir a facut aceste comentarii, sustine ca peste 80% dintre firmele private isi platesc angajatii cu salariul minim pe economie, fiindca nicio administratie locala si niciun primar n-a facut ceva pentru incurajarea mediului de afaceri local.

Liberalul scrie pe o retea de socializare ca declaratiile lui Dragomir sunt “stupide” si-i recomanda edilului ca inainte sa se uite in curtea vecinilor, pentru a-si da cu parerea despre situatia lor economica, ar fi de dorit sa se uite in curtea proprie, adica la societatile comerciale ale Consiliului Local Municipal, care, in cele mai multe cazuri, sunt pe pierdere: “Primarul Brailei are dreptate! Peste 80% dintre firmele private (inclusiv multinationale) platesc salariul minim pe economie. In special cei care-si desfasoara activitatea in comert.
Dar stiti de ce mediul privat da aceste salarii?
Pentru ca nici un primar, nici o administratie locala, in ultimii 28 de ani nu au facut nimic pentru incurajarea si sustinerea mediului privat autohton.
De multe il cred in stare pe primarul Dragomir, dar nu ma asteptam sa vina cu asemenea declaratii stupide. Sa-i atraga atentia unui consilier local ca nu-si poate spune parerea despre o problema a orasului (incidentul <<Braicar>>) pentru ca nu da salarii mari si sporuri la propria firma, la fel ca la stat.
Domnule primar Dragomir, este foarte usor sa faci angajari la firmele private cu capital de stat (unde actionar majoritar este Primaria), atunci cand sursa de finantare este bugetul local (format din impozitele si taxele locale colectate). La fel de usor este sa aprobi salarii mari, cand ai in spate bani incasati din impozite si taxe marite. Nu conteaza performanta firmei, daca veniturile sunt asigurate. Majoritatea firmelor administrate prin Primaria Dragomir sunt pe pierdere. Peste 65% din bugetul local se cheltuie cu salarii.

Stiti cum este sa te zbati intr-un mediu de afaceri ostil investitorilor privati? Sa folosesti toate resursele fizice, financiare, pentru a produce venit ca sa poti plati salarii, utilitati si taxe (locale si nationale)? Ma indoiesc ca puteti raspunde, pentru ca mai toata viata ati luat salariu, nu ati produs salarii si pentru altii.
Domnule Primar, in doi ani de zile de cand conduceti Braila nu ati reusit sa realizati mai nimic din cele mai mari problemele strigente ale urbei: cainii comunitari, gropile, locuri de munca.
Nu ati investit nimic in infrastructura de business, nu ati aprobat un parc industrial, nu ati luat nici o masura de incurajare a intreprinzatorilor autohtoni, dar stiti sa <<mustrati>> privatii ca dau salarii minime pe economie.
Da, ati facut ceva, ati marit taxele si impozitele. Datorita acestora unii privati au fost nevoiti sa inchida activitatea”.