Lungu, reprezentantul Compartimentului Investiții din ISJ Brăila, explicație pentru faptul că șefa ISJ n-a fost informată despre problema Corpului B al Liceului de Arte: „Timpul a fost foarte scurt. Credeți că la ISJ e numai problema asta?”

Unii dintre angajații Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila știau de situația Corpului B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, încadrat în clasa de risc seismic I, în care învățau 400 de elevi, dar n-au avut timp ca în câteva luni s-o informeze pe inspectorul școlar general Elena Tudor despre această situație, pentru că erau și alte lucruri importante de făcut în ISJ – asta spune Gabriel Lungu, din cadrul compartimentului Investiții al ISJ Brăila.

În plus, șeful ISJ, Elena Tudor, își apără subordonații care cunoașteau situația Corpului B, spunând că aceștia „nu aveau informații scrise” pe tema amintită. Așadar, niște angajați ai ISJ, o instituție care teoretic are ca scop gestionarea problemelor din învățământul brăilean, au știut ani la rând că în Corpul B învață sute de copii care sunt în mare pericol în cazul unui cutremur, dar n-au catadicsit să ceară conducerii Liceului de Arte o copie după expertiza făcută în 2019 sau măcar o informare scrisă cu privire la rezultatul expertizei, ca să aibă „informații scrise”.

Discuția despre care vorbim a avut loc la ISJ Brăila săptămâna trecută, când am întrebat-o pe Elena Tudor ce a făcut pentru a găsi o soluție pentru mutarea copiilor din Corpul B, din august 2022, când a fost instalată în funcția amintită, până în februarie 2023, când Ministerul Educației a anunțat public situația Corpului B al Liceului de Arte, părinții s-au agitat, presa s-a sesizat și autoritățile au fost nevoite să ia măsuri urgente de relocare a claselor.

„Cu sinceritate, această expertiză de la Liceul de Artă «Hariclea Darclee» a fost făcută în 2019, iar datele au fost introduse în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIR), pe care îl vede și Ministerul Educației, în 2021. Aici răspunsurile probabil le are școala”, ne-a răspuns Elena Tudor.

Întrebată de ce nu a făcut demersuri pentru mutarea celor 400 de copii la scurt timp după ce a fost numită în funcția de inspector școlar general (finele lunii august 2022), Tudor a declarat că a aflat despre acea situație abia în luna noiembrie 2022, când a fost convocată la o ședință cu autoritățile locale, care fuseseră sesizate de conducerea liceului cu privire la situația gravă de la Corpul B. De asemenea, aceasta a spus că era de datoria directorului Liceului de Arte să o informeze și că este tot vina conducerii școlii amintite pentru faptul că din 2019, când a fost făcută expertiza respectivă, abia în 2021 a transmis datele către SIIR.

Întrebat dacă există o obligație legală a conducerii unei unități de învățământ de a informa toți părinții că o clădire în care se fac cursuri este încadrată în risc seismic I, juristul ISJ Brăila, Ciprian Mândreanu, a declarat: „Relația între ISJ și directorul unei școli este reglementată de contractul de management unde există niște obligații și drepturi în care nominal nu este și conduita directorului în raport cu părinții. Evident că moral, cred că trebuia să anunțe și Inspectoratul Școlar, și părinții și să se identifice o soluție cât mai rapid”.

Am atras atenția reprezentanților ISJ prezenți la discuție că dincolo de directorul Liceului de Arte, existau printre angajații ISJ – deci subordonații direcți ai inspectorului școlar general – oameni care cunoșteau deja situația Corpului B și ar fi trebuit să o informeze despre aceasta.

„Timpul a fost foarte scurt…”, a afirmat Gabriel Lungu, din cadrul compartimentului Investiții al ISJ Brăila.

„Domnule, au trecut 6 luni!”

„Au trecut, dar credeți că numai problema aceasta este?”

„Era vorba de 400 de copii care riscau să-și piardă viața în cazul unui cutremur! Ce mari probleme aveați, mai grave ca acesta?”

„Clădiri, ca să vă spun sincer, se pot prăbuși și cu risc sesimic II și cu risc seismic III sau care n-au fost expertizate, înțelegeți? Pentru că nu știi ce e la structura de rezistență. Ați văzut ce s-a întâmplat în Turcia. Și la noi se întâmplă același lucru, sunt constructori care sunt iresponsabili”.

„Aici nu e vorba de constructori, e vorba de cei din ISJ care știau care este situația de la Corpul B și n-au informat-o pe inspectorul școlar general.

„Nu aveam informații scrise”, a intervenit Elena Tudor.

„Exista expertiza din 2019, cum nu aveau informații scrise?”

„Aceasta expertiză a fost pusă la dispoziție ISJ mult mai târziu. Din 2019 și până în 2021.”

„Dvs ați venit ca inspector școlar general în 2022, deci era deja documentația oficială, trebuia să vă spună!”

„Expertiza am primit-o de la domnul director acum o săptămână”, a replicat  Gabriel Lungu.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns