LUNGU: TAXA PE APA DE PLOAIE ACOPERA PIERDERILE STIUTE SI NESTIUTE ALE CUP “DUNAREA”

Consilierul judetean Danut Lungu (PNL) declara ca asa-numita „taxa pe apa de ploaie” este incasata abuziv de catre Compania de Utilitati Publice (CUP) “Dunarea” Braila, pentru ca aceasta sa-si poata recupera intr-un fel pierderile „cunoscute si necunoscute”. Intr-o postare facuta pe o retea de socializare, Lungu spune ca se refera la pierderile pe care le are CUP „Dunarea” de pe urma „celor care nu trebuie sa plateasca, celor care nu platesc sau celor care, prin diferite metode, fura apa”.
Danut Lungu revine asupra acestei teme dupa ce ce ieri, directorul general al CUP “Dunarea”, Silviu Mangiurea, a fost intrebat in plenul Consiliului Local Municipal ce face pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie si a raspuns ca aceasta nu se va intampla decat daca se construieste o retea pentru preluarea apei de ploaie, separat de reteaua de canalizare existenta. Mangiurea mai spunea ca un astfel de proiect ar costa foarte mult si ca nu poate fi platit decat din bugetul local, fiindca nu exista finantari europene pentru asa ceva.

Consilierul judetean liberal nu este insa deloc multumit de explicatiile directorului CUP si spune ca este “cel mai penibil raspuns pe care l-am auzit”: <<Apa pluviala este incasata abuziv! Legea specifica clar ca: ”apele pluviale sunt apele de canalizare care provin din precipitaţii atmosferice, iar activitatea de evacuare a apelor pluviale din INTRAVILANUL localităţilor este una din activitatile COMPONENTE ale serviciului de canalizare”.
Eu raman la parerea mea, taxa pe apa pluviala este o ”taxa ascunsa”, incasata abuziv, prin care se recupereaza pierderile pe care le are CUP Dunarea, inclusiv cu cei care nu trebuie sa plateasca, cu cei care nu platesc, cu cei care prin diferite metode, fura apa.
Avem preturi mai mari decat in Bucuresti!
Apa Nova Bucuresti practica urmatoarele tarife :
apa potabila- 4,50 lei/mc (tva-9%)
canalizare – 1,10 lei/mc(tva-20%)
Tariful cumulat,apa potabila+canalizare–5,60 lei/mc– actual.
CUP-Dunarea practica urmatoarele tarife :
apa potabila- 3,90 lei/mc (tva-9%)
canalizare -2,58 lei/mc (tva-20%
Tarif cumulat, apa potabila+canalizare–6,48 lei/mc – actual.
Daca se plateste apa pluviala nu este necesara o alta retea, daca NU se mai plateste apa pluviala este necesara o alta retea. Adica, daca platim, reteaua actuala de canalizare poate face fata volumului de apa care se scurge, daca nu mai platim apa pluviala este necesara o alta retea pentru ca actuala retea de canalizare nu face fata volumului …nu are nici o logica, este cel mai penibil raspuns pe care l-am auzit.
Eu sunt curios daca cineva poate da raspuns la:
1)Cat incaseaza CUP-Dunarea din apa pluviala?
2)Unde merg acesti bani incasati din aceasta taxa?
3) Care sunt pierderile si de unde provin?
4) Ce a facut conducerea pentru a diminua aceste pierderi.?
5)Daca taxa pe apa pluviala ar fi scoasa, s-ar acoperi cheltuielile cu buna functionare a CUP-Dunarea numai cu incasarile din apa potabila ?
Daca vom avea raspuns la aceste intrebari, sigur o sa realizam ca aceasta apa pluviala acopera pierderile, cele cunoscute si necunoscute>>.