“Mai informat, mai independent”- Polițiștii brăileni desfășoară activități privind prevenirea consumului ilicit de droguri

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, prin Biroul Siguranța Școlară și compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, desfășoară în această perioadă pe raza județului activități de informare și conștientizare a consumului și traficului ilicit de droguri. Astfel, polițiștii discută cu adulții, dar și cu minorii despre riscurile la care se expun consumatorii de substanțe interzise, dar și despre recunoașterea semnelor consumului de droguri și consecințele consumului de droguri asupra sănătății. De asemenea, oamenii legii le vorbesc brăilenilor despre influența negativă pe care o poate avea alegerea unui anturaj nepotrivit, cât și repercusiunile legale, sociale sau personale în cazul consumului de droguri ilicite.

Polițiștii vor desfășura astfel de activități pe întreaga perioada a vacanței de vară, concentrându-se pe informarea tinerei generații, care este cea mai curioasă și expusă la riscul de a consuma substanțe psihoactive.

Polițiștii reamintesc principalele prevederi ale legislației privitoare la  prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri:

– cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi. Dacă aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi;

– cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacăaceste fapte privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

– punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea       consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi;

– îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.