MANAGERUL CONSTANTINESCU: DACA BRAI-CATA PRESTEAZA SERVICII DE PROASTA CALITATE, ARE PROBLEME FINANCIARE SI NU-SI POATE PLATI ANGAJATII, E VINA PRIMARIEI BRAILA SI A ALTOR ADMINISTRATII PUBLICE DIN TARA

Daca Brai-Cata presteaza serviciile de proasta calitate in municipiu e vina Primariei Braila; daca Brai-Cata are probleme financiare si nu-si poate plati angajatii de la Braila, iar acestia intra periodic in greva, este vina Primariei Braila si a altor administratii publice din tara – in esenta, cam asta a spus astazi in plenul CLM Braila Bogdan Constantinescu, manager general al Brai-Cata SRL.

Constantinescu a fost prezent la sedinta CLM in contextul in care pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotarare ce viza rezilierea contractului de delegare a gestiunii activitatilor de colectare si transport a deseurilor din municipiul Braila, incheiat intre Primarie si societatea Brai-Cata.

Proiectul a fost initiat de primarul Marian Dragomir, in conditiile in care de ani de zile Brai-Cata isi bate joc de cetatenii aflati in zona de care se ocupa firma amintita, atat din punct de vedere al serviciilor de salubritate, cat si din cel al serviciilor de deszapezire. Ca urmare a nenumaratelor reclamatii ale cetatenilor, dar si ale consilierilor, satul sa le tot dea avertismente si amenzi celor de la Brai-Cata, Dragomir a decis sa propuna CLM reziliere contractului cu firma amintita.

Constantinescu a fost invitat sa-si prezinte pozitia cu privire la toate aceste lucruri in plenul CLM, iar el a vorbit despre faptul ca Regulamentul de salubritate nu a fost modificat, ca de fapt, ”colectarea selectiva” nu mai este in lege de ani de zile, ca primariile nu inteleg, nu fac si nu dreg – in concluzie, toata lumea e vinovata ca Brai-cata nu e capabila sa presteze servicii de calitate si sa-si plateasca angajatii, numai conducerea Brai-Cata nu: “Este o situatie ce treneaza din anul 2010, prin faptul ca atunci nu s-a modificat Regulamentul de salubritate in conformitate cu legea. In continuare – si aici este o situatie generala – legea nu a fost actualizata, se confunda <<colectarea selectiva>>, care nu mai este in lege de ani de zile, cu <<colectarea separata>>, care inseamna colectarea pe cel putin 4 fractii reciclabile, plus rezidual, plus biodegrabile. Exista in Regulamentul de salubritate actual niste inadvertente care ne fac pe noi – si nu numai pe noi, pe orice operator de salubritate care ar presta – sa-si faca partea de sortare si de reducere la depozitare”.

Constantinescu a mai spus ca firma are o statie de sortare la Braila, dar nu o foloseste, fiindca “nu au niciun contract pe partea de sortare”, in conditiile in care „sortarea intra in serviciile de salubritate”: “Va intreb retoric: cum credeti ca se poate face o activitate de reducere a cantitatii depozitate fara o sortare a deseurilor? Este absolut imposibil”.

Pe de alta parte, managerul a declarat ca de situatia financiara a firmei se fac vinovate atat Primaria Braila, cat si alte administratii publice din tara cu care Brai-Cata are contracte si care “au intarziat sa puna in aplicare Ordonanta 74. Va comunic tuturor ca sunteti in pragul unei iminente amenzi, prin neaplicarea Ordonantei!”.

Iar finalul a fost apoteotic: „In concluzie, noi ne oferim disponibilitatea de a mai presta serviciile conform legislatiei in vigoare pana cand va intra in vigoare Sistemul Integrat in Managementul Deseurilor”.