Managerul Spitalul TBC Brăila, Ștefan Sînpetru: „Sumele încasate de la CJAS nu permit spitalelor să-și plătească utilitățile și igienizările. Dacă s-ar baza doar pe acestea, spitalele ar fi amendate nonstop sau s-ar închide”
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie (Spitalul TBC) Brăila, Ștefan Sînpetru, acuză problemele financiare foarte mari cu care se confruntă spitalele din România, ca urmare a faptului că tarifele decontate de Casa Naționala de Asigurări Sănătate sunt la nivel foarte redus față de costuri.
Sînpetru afirmă într-un document prezentat în cadrul Comisiei de dialog social că din contextul acestei subfinanțări, s-a transferat către autoritățile locale sarcina de a fi coplătitor, pentru acoperirea cheltuielilor spitalelor, ceea ce managerului nu i se pare tocmai corect: „De ce fac această afirmație? Simplu! În judetul Brăila, din fericire, spitalele publice au sprijinul deplin al autorităților locale, dar nu este corect ca acestea să depindă de autoritățile locale pentru prea multe din cheltuielile cărora trebuie să le facă față.
Rolul sprijinului financiar ar trebui să aibă în vedere investiții în performanță, nu în activitatea de zi cu zi, dar ce te faci ca spital, dacă, în condițiile în care îți realizezi integral contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, sumele încasate nu îți permit să plătești și utilități, și service-uri la aparatură și multe alte cheltuieli pentru care legiuitorul a admis că te poate sprijini autoritatea căreia spitalul se subordonează? Numai că datorită tarifelor mici decontate de Casă, acest lucru s-a transformat într-un transfer de responsabilitate incorect.
De asemenea, o categorie de cheltuieli pe care nu putem să o amintim este aceea a igienizarile si reparatiile.
Prin Direcțiile de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății se asigura că într-un spital este curățenie și igienă, iar pacienții au conditii hoteliere decente. Dacă ar fi ca spitalele să suporte aceste cheltuieli din banii decontați de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, atunci ar fi puse în situații imposible, având de ales între a fi amendate nonstop sau a se închide singure. Practic, în mod indirect, i se spune autorității locale «Vrei să ai spital, plătește!».
Nu cred că este cea mai corectă abordare în situația în care se consideră că sistemul asigurărilor de sănătate este «terțul plătitor pentru serviciile oferite de spital asiguraților săi». Ori în «serviciile oferite» intră și partea de condiții hoteliere.
În situația actuală, în fapt, repet, autoritatea locală este privită și ea ca un terț plătitor.
Încă o dată, ca să fie limpede: nevoia de finantare de către autoritățile locale apare inclusiv în cazul spitalelor care își realizează integral contractul și nu Casele Județene de Asigurari de sănătate pot schimba ceva în această problemă!”.