Managerul Spitalului Județean Brăila, Delia Râșnoveanu, despre faptul că la UPU pacienții așteaptă 6 ore sau mai mult, ca să fie văzuți de medic: „Avem un necesar de 25 de medici și avem 8. Vă dați seama că nu pot să facă față”

Managerul Spitalului Județean Brăila, Delia Râșnoveanu, declară că unele dintre cadrele medicale care au fost reclamate pentru comportament lipsit de profesionalism în relația cu pacienții, ale căror cazuri au fost discutate în Consiliul de etică, au înțeles că atitudinea lor a fost una nepotrivită și au făcut niște schimbări, iar altele n-au înțeles și nu au schimbat nimic.

În acest context, am întrebat-o pe dr. Râșnoveanu dacă și comportamentul deplasat al unora dintre medicii de la UPU are legătură cu faptul că „după pandemie toți medicii se simt dumnezei” – așa cum spunea managerul – sau are legătură cu faptul că aceștia sunt epuizați psihic și fizic, din cauza lipsei de personal. Aceasta a explicat că suprasolicitarea are categoric de-a face cu faptul că uneori, medicii de la UPU au un comportament care lasă de dorit: „Avem un necesar de 25 de medici și avem 8. Deci vă dați seama că nu pot să facă față. Sunt zile în care este un singur medic pe toate sectoarele, pe tură și atunci îi înțeleg că sunt foarte obosiți și epuizați”.

Pe de altă parte, a spus managerul, timpii de așteptare la UPU sunt foarte mari pentru că medicii sunt obligați să respecte un protocol strict cu fiecare pacient pe care-l examinează, iar asta ia mult timp: „Timpii într-adevăr sunt foarte lungi pentru că protocoalele pe care le au pe UPU impun consultul pacinetului din cap până picioare, indiferent care este problema pentru care a venit. Și atunci durează foarte mult să facă toate investigațiile, să cheme consulturile de specialitate pentru anumite afecțiuni. Deci aici poate ar trebui schimbată legislația”.