MANGIUREA: CUP “DUNAREA” ARE 5.000 DE ABONATI CARE PLATESC APA IN SISTEM PAUSAL. DIN CAUZA LOR, IN ACEASTA IARNA AM INCASAT MAI PUTIN DECAT AM PRODUS

Directorul general al Companiei de Utilitati Publice (CUP) “Dunarea”, Silviu Mangiurea, sustine ca realizarea proiectului “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si canalizare in judetul Braila”, realizat cu asistenta de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), va aduce multiple avantaje atat companiei, cat si consumatorilor.

Unul dintre avantajele amintite astazi de Mangiurea in plenul Consiliului Judetean a fost acela ca dupa modernizarea sistemului de alimentare cu apa, acesta va raspunde cerintelor europene – cu alte cuvinte, daca intelegem noi bine, brailenii vor beneficia de aceleasi conditii ca si vest europenii, in ceea ce priveste calitatea serviciului de alimentare cu apa potabila.

Avand acest argument, precum si cel al reducerii pierderilor de apa si al furturilor, directorul CUP a solicitat – si a obtinut – astazi votul consilierilor, pentru un act aditional la Contractul de asistenta cu BERD: “La ora actuala, compania are 5.000 de abonati care ii incasam in baza pausalului, ceea ce in aceasta iarna eu am produs, si am incasat mai putin, pentru ca spre a nu ingheta canalul din curtea clientului, apa a curs tot timpul, iar eu i-am facturat un anumit numar de metri cubi, exact cat am prins in contract.

In al doilea rand, vrem sa abordam acest stil de lucru vizavi de contori cu citire de la distanta, contori inteligenti, spre a depista mult mai usor pierderile si furturile.

Iar in al treilea rand, vreau sa va rog frumos sa permiteti companiei, prin accesarea acestui proiect, sa ajunga la nivelul european, astfel incat sa raspundem si noi cerintelor Comunitatii Europene”.

Amintim ca este vorba despre un proiect privind reabilitarea si modernizarea retelelor de apa si canalizare din judet, finantat prin POS Mediu 2007 – 2013 si accesat de CUP Dunarea, cu o valoare de peste 90 milioane de euro. Din aceasta suma, 77,18% reprezinta grantul european, 11,8% – contributia de la bugetul de stat, 1,81% – contributia comunitatilor unde se fac lucrarile si 9,21% este contributia CUP Dunarea. Pentru a asigura partea sa de finantare, Compania de Utilitati Publice a contractat in 2009 un imprumut multianual de BERD, in valoare de 8,8 milioane euro.