Măria sa Elena Tudor este atât de ocupată, încât nu are timp să discute cu ziariștii despre faptul că a lăsat 400 de copii să învețe într-o clădire cu risc seismic I, care trebuia demolată. Ne-am înscris în audiență, ca să putem discuta cu dvs, doamna inspector școlar general! Ne vedem joi!

Aroganță de zile mari la „independenta” susținută de PSD la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Brăila, care se înghesuie să apară în prim plan la evenimente în care „dă bine”, dar se dă lovită în aripă când e vorba să dea răspunsuri la întrebări care nu-i convin.

Nu că n-am mai fi văzut la viața noastră inspectori școlari generali susținuți politic (și nu e vorba doar de unii susținuți de PSD, ca să fie clar) care odată instalați în acea funcție de diverse partide o făceau pe Gigi duru, fiindcă aveau impresia că lumea începe și se termină cu ei și făceau aroganțe cu ziariștii. Au venit și s-au dus, în timp ce noi am rămas. Și așa o să se ducă și Gigica actuală, care e greu de găsit la sediul ISJ și este deranjată de faptul că noi, ziariștii, avem pretenția absurdă să o găsim acolo.

Motivul pentru care o tot căutăm pe Elena Tudor de câteva zile este faptul că vrem să aflăm ce a făcut Inspectoratul Școlar Județean Brăila pe perioada mandatului său (adică din august 2022 și până în luna februarie 2023) în legătură cu problema Corpului B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee”.

După cum am mai informat, pe 21 februarie 2023 Ministerul Educației a anunțat public că la nivelul țării sunt 39 de clădiri școlare încadrate în clasa de risc seismic I, iar una dintre acestea este corpul B al unității de învățământ brăilene. Când au aflat această informație, părinții elevilor Liceului de Arte s-au speriat și unii dintre ei au declarat că dacă nu se găsește o soluție de mutare a claselor din acel corp de clădire nu-și mai lasă copiii la școală.

Tot pe 21 februarie am aflat că Liceul de Arte a făcut încă din 2019 o expertiză care a stabilit că acel corp de clădire era încadrat în clasa de risc seismic I. Primăria Brăilei, în calitate de proprietar al clădirii, a fost înștiințată încă din 2019 cu privire la rezultatul expertizei, însă până în toamna anului 2022 nu s-a întâmplat nimic. Circa 400 de copii au continuat să învețe în Corpul B, iar părinților nu li s-a spus adevărul cu privire la rezultatul expertizei și nici nu s-a pus bulina roșie pe clădire, așa cum prevede legea.

Pentru că știau, de principiu, că există probleme cu pereții Corpului A (dar nu știau cât de grave sunt) și în plus, în sezonul rece curgea apa pe pereți și era și mucegai, în noiembrie 2022 părinții celor circa 800 de elevi ai liceului au semnat o petiție prin care cereau ca aceștia să-și desfășoare orele în alte spații. Până pe data de 21 februarie 2023, când a fost publicat anunțul Ministerului Educației, au fost relocate doar 3 clase. Restul copiilor au rămas în Corpul B.

După ce părinții au aflat, în 21 februarie 2023, cât de gravă este situația Corpului B și subiectul a fost mediatizat în presa locală și centrală, în câteva zile, s-a găsit o soluție și au fost mutate toate clasele, iar de azi Corpul B este închis.

După cum am aflat în acest week-end, expertiza făcută în 2019 indica nu doar faptul că acel imobil se încadrează în clasa de risc seismic I, ci și faptul că situația era atât de gravă, încât singura soluție era demolarea.

Primăria, ca și proprietar al clădirii, știa acest lucru, conducerea liceului, ca administrator, știa acest lucru și conducerea Inspectoratului Școlar Județean (toți cei care au fost la conducerea ISJ din 2019 până acum) știau acest lucru. Au știut cu toții că acea clădire este atât de afectată, încât trebuie demolată și toți au tăcut, nu au spus părinților, nu au pus bulina roșie pe clădire (așa cum prevedea legea) și au lăsat 400 de elevi să învețe în continuare în Corpul B, an după an, din 2019.

După cum am spus, încercăm de câteva zile să o găsim pe Elena Tudor la biroul său din ISJ, ca să putem să-i punem niște întrebări legate de acest subiect și să primim niște răspunsuri ce țin strict de responsabilitățile Inspectoratului Școlar în această chestiune (atâtea câte sunt). Într-una din zile era la o ședință la Prefectură, în care se discuta chiar despre subiectul clădirilor școlare încadrate în clasa de risc seismic I. Ceilalți doi adjuncți ai săi nu erau la ISJ. Într-o altă zi doamna Tudor era plecată într-o delegație în Moldova, în cadrul unui proiect. Cei doi inspectori școlari adjuncți nu erau în sediu.

Astăzi ne-am deplasat special pentru a o întâlni la o acțiune care viza educația antreprenorială, în care Tudor se afla în juriul care evalua performanțele antreprenoriale ale participanților. I-am cerut acesteia să stabilească o zi și o oră la care să ne întâlnim și să stăm de vorbă pe subiectul amintit, pentru că nu reușim s-o găsim la birou.

Doamna Tudor ne-a spus că munca sa nu e una de birou, ci de teren. Curios lucru; de peste 20 de ani pe toți inspectorii școlari generali îi găseam la birou, la sediul ISJ, când aveam ceva de discutat cu ei. Și cu rare excepții, nu îi sunam înainte, ci pur și simplu ne duceam la sediul ISJ și îi găseam acolo. Când nu erau, stabileam o întâlnire și  rezolvam problema. Probabil că doamna Tudor are un stil original de antreprenoriat școlar și consideră că treaba domniei sale este în principal să fie în deplasări prin Portugalia, prin Moldova, pe la diverse gale și maratoane antreprenoriale și în general, oriunde, numai la birou nu…

I-am solicitat astăzi  inspectorului școlar general să stabilească o oră pentru mâine când ne putem întâlni. Ne-a spus că nu poate să facă asta, fiindcă nu știe exact ce are de făcut mâine. I-am propus să o sunăm mâine dimineață și după ce își consultă agenda, să ne fixeze o oră la care să ne întâlnim. Nici așa n-a vrut. Ne-a sugerat să ne ducem să discutăm cu conducerea Liceului de Arte. Cum ar veni, să discutăm cu oricine, numai cu ea nu.

Dat fiind că șefa ISJ pare să aibă foarte multă treabă pe teren – nu știm pe terenul cui, dar asta nu mai e problema noastră -, am informat-o că o să ne înscriem în audiență, dacă acesta este singurul mod în care putem afla informații de interes public de la ea.

Și ne-am înscris astăzi în audiență la Măria sa Elena Tudor.

Ne vedem joi, doamna inspector școlar general! Și poate atunci o să obținem de la dvs niște răspunsuri cu care le sunteți datoare părinților celor 400 de copii pe care i-ați lăsat să învețe în ultimele luni – după ce ați fost instalată la ISJ – într-o clădire cu risc seismic clasa I, care era atât de șubredă, că trebuia demolată!

Să vă aducem flori, ca să sărbătorim faptul că v-am găsit la sediu?

Foto – Azi, la evenimentul de la Teatrul „Maria Filotti”. Elena Tudor are un spate puternic. Culmea este că PSD-ul a pus-o în funcție fiindcă cel de dinaintea ei era plecat foarte des…

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns