Marian Ion: E vremea ca in administratie sa-si spuna cuvantul si profesionistii, nu doar factorul politic
Candidatul independent la Primaria Brailei Marian Ion spune ca si-a dat demisia din functia de architect sef al municipiului – desi, legal, putea sa-si pastreze postul – fiindca aceasta i s-a parut cea mai corecta maniera in a actiona, in conditiile in care va intra in campanie electorala. El stie ca unii braileni se intreba daca decizia de a candida nu reprezinta o manevra oculta, pusa la cale de PSD sau PNL, pentru a lua din voturile contracandidatilor, dar declara ca nu este manat in lupta electorala decat de dorinta proprie si de convingerea ca poate face schimbari importante in oras, din pozitia de primar.
– De ce candidati la Primaria Brailei?
– M-am gandit ca am suficienta experienta in administratie si cred ca e vremea ca in administratie sa inceapa sa-si spuna cuvantul si profesionistii, nu doar factorul politic.
– Ati simtit ca pana acum, in administratie si-a spus cuvantul doar factorul politic, iar profesionistii nu au fost lasati sa vorbeasca?
– Nu as spune ca am simtit la modul negativ acest lucru, pentru ca nu am fost in vreun fel oprimat de politic, dar nu am simtit nici incurajare in a veni cu idei si propuneri si a fi promovate.
– Ati venit cu idei sau propuneri care considerati ca erau bune pentru comunitate si nu au fost ascultate, sau nu au fost promovate?
– Inca de cand am devenit arhitect sef am venit cu ideea de a organiza concursuri de arhitectura pentru locurile publice; nu am vazut sa se intample astfel de concursuri. Eu nu sunt decident, eu sunt doar executiv in administratie.
– Sa intelegem ca pana acum, colaborarea cu primarul Aurel Simionescu nu a fost una de natura sa va stimuleze profesional?
– Nu e vorba de colaborarea cu primarul Simionescu, e vorba de intregul context, fiindca poate ca primarul la un moment dat a sugerat ideea de a promova un asemenea proiect – si s-au intamplat cazuri -, dar ulterior, discutiile cu grupurile de consilieri, lucrurile care se intamplau dupa ce ideea ajungea la primar, faceau ca ideea sa moara undeva pe parcurs.
– Sunt multi cetateni nemultumiti de modul in care arata Braila din punct de vedere urbanistic si unii spun ca ar trebui sa va asumati si dvs vina, pentru ca ati fost arhitectul sef al municipiului in ultimii ani. Ce le-ati raspunde?
– Nu stiu ce argumente ar aduce in aceasta directie. Ce inseamna <<urbanistic>>, pentru ca e posibil ca eu sa inteleg din punct de vedere urbanistic, iar ei sa inteleaga altceva?
– De exemplu, din punct de vedere estetic, in ceea ce tine de aspectul unor cladiri, sau in ceea ce tine de amplasarea unor sensuri giratorii…
– E adevarat, povestea cu sensurile giratorii mi-o asum integral, pentru ca 3 ani a durat pana sa implementez primul sens giratoriu, de cand am venit in aceasta functie. Stiti ca s-a facut in 2012 cel din Soseaua Buzaului…
– Multi braileni spun ca nu e nevoie de unele dintre ele.
– Eu cred ca e nevoie de ele si ca fluidizeaza circulatia si cred ca se poate vedea asta. In primul rand, cel mai important avantaj al unui sens giratoriu este ca reduce viteza de circulatie, nu se poate trece printr-un sens giratoriu cu 90 km/h, trebuie neaparat sa reduci viteza si de aici, evident ca eventualele accidente nu mai sunt atat de grave. Acest lucru l-a dovedit… nu as putea sa-l numesc sens giratoriu, amenajarea cu bidoane de la Cuza, colt cu Calea Galati – de cand este acea amenajare, care din punctul meu de vedere nu este un sens giratoriu, nu a mai fost niciun accident grav.
– V-ati anuntat candidatura zilele acestea – tarziu, dupa opinia unora, care cred ca ar fi fost necesar mai mult timp pentru a va face cu adevarat campanie electorala. A fost o hotarare de ultim moment, sau v-ati gandit de mai mult timp la asta, dar nu erati hotarat?
– Am cochetat cu ideea nu foarte mult timp, dar am luat decizia la acest moment pentru ca acum am simtit ca pot sa o fac.
– Ideea a fost a dvs, sau v-au fost sugerata de unii care v-au spus ca v-ar putea sustine?
– Si, si.
– O intrebare pe care ar putea sa si-o puna unii ar fi: sunteti un <<iepuras>> lansat fie de PSD, fie de PNL?
– Nici una, nici cealalta. PSD ma acuza ca as face jocurile PNL, iar PNL ma acuza ca as face jocurile PSD.
– V-ati dat demisia de la Primarie, odata cu anuntul deciziei de a candida pentru functia de primar. Legal, nu erati obligat sa faceti asta. Au existat informatii ca va gandeati sa renuntati la acest post de ceva timp, in primul rand din cauza salariului, care este foarte prost in administratia publica. Ati facut acest gest acum pentru ca oricum aveati de gand sa plecati din Primarie, sau de ce?
– Cred ca nu e un raspuns unic, sunt mai multe argumente. Eu cred ca in administratie trebuie sa existe o rotatie si a directorilor. Adica mie mi se pare ca 7 ani in administratie este suficient pentru mine. Am invatat suficient, stiu ce inseamna administratie, daca ies acum din acest domeniu, stiu sa privesc cu totul si cu totul cu alti ochi administratia publica, fata de modul in care o vedeam cand eram in privat – fiindca mi-am schimbat parerea despre administratia publica de cand am inceput sa lucrez in acest domeniu. In bine, nu in rau! Cred ca multi dintre cei care lucreaza in privat au o parere proasta despre administratia publica. Este o meserie grea, este o meserie in care poate ca nu ai la fel de multe satisfactii ca in privat…
– Financiar, sau si din alt punct de vedere?
– Nu doar financiar. Eu am fost norocos si am avut o pozitie buna in administratia publica; cei care sunt la nivelul cel mai de jos au o gramada de frustari si am inceput sa-i inteleg.
– Cand v-a adus primarul Simionescu la Primarie v-a prezentat ca fiind un profesionist desavarsit, cu un CV impecabil si cu recomandari excelente si stiu ca v-a facut niste promisiuni ca sa veniti la Braila, pe postul de arhitect sef. Printre altele, v-a promis ca va va da si o locuinta. Ati obtinut locuinta aceea?
– Nu, inca stau cu chirie. N-am obtinut-o.
– A fost si asta o dezamagire?
– Da, pot sa spun ca a fost.
– Au fost si alte promisiuni care nu s-au concretizat?
– Acum chiar nu-mi dau seama daca sunt promisiuni neconcretizate… speram sa reusim sa facem mai multe proiecte pe amenajarea spatiului public.
– Inteleg ca nu este exclus sa va mai intoarceti in functia de arhitect sef?
– Nu stiu inca. Postul va fi scos la concurs. Dar daca se va intampla, data viitoare probabil va avea loc o negociere, pentru ca deja stiu foarte bine ce inseamna administratia publica si stiu cum sa poate pune problema legat de promisiunea de a face lucruri importante pentru Braila – la acest gen de promisiuni ma refer, nu la altele. Imi doresc o deschidere mai mare, pentru a face proiecte inovative, creative, sa incepem sa aducem acea prospetime in spatiul public pe care alte orase o au, ca asta ne lipseste noua.
– Nu v-ati gandit sa plecati din Braila?
– Mie imi place orasul asta, chiar imi place, de-aia m-am si intors in Braila, dupa ce 16 ani am stat in Bucuresti. Nu stiu, simteam nevoia sa revin la Braila. Eu sper sa putem sa facem ca lucrurile sa intre pe un trend de dezvoltare in acest oras.