Marian Ion: Potrivit legii, toate blocurile vechi de 50 de ani trebuie expertizate tehnic. O expertiza costa intre cateva mii si cateva zeci de mii de euro

Marian_ION_foto_presa_4

Candidatul independent la Primaria municipiului, arhitectul Marian Ion, a declarat astazi ca brailenii care locuiesc in blocuri construite in urma cu 50 de ani sunt obligati prin lege sa faca o expertiza tehnica a cladirii, pentru a se asigura ca se poate locui acolo in siguranta, in continuare. Marian Ion spune ca in Braila exista multe blocuri care se apropie de 50 de ani si care ar trebui sa fie expertizate, la momentul in care se implineste acest termen: “In cartea tehnica a blocurilor spune ca durata tehnica este de 50 de ani. Pe urma trebuie facuta o expertiza, pentru a vedea in ce masura aceasta durata de viata poate fi prelungita. Cartea tehnica este obligatorie pentru o cladire, nu e o optiune. In acea carte tehnica trebuie sa scrie cati ani rezista structura, fara a se interveni asupra ei si fara a fi expertizata. Expertiza trebuie facuta de proprietar, iar cheltuiala trebuie suportata tot de catre proprietar.

In Braila cred ca sunt multe blocuri care se apropie de 50 de ani. Este o obligatie legala a proprietarilor sa-si faca expertiza si sa se puna in siguranta, in felul asta, adica sa vada daca e sigur sa locuiasca in continuare in acel loc. Daca nu fac aceasta expertiza, insa, legea nu prevede sanctiuni – e pe riscul lor, pana la urma”.

Intrebat cat costa o astfel de expertiza pentru un bloc de locuinte, Marian Ion a precizat ca suma variaza intre cateva mii de lei si cateva zeci de mii de euro.