Marioara Nistor: Este binevenita reducerea numarului de parlamentari, din 2016

P1100955

Deputatul UNPR de Braila Marioara Nistor considera ca noua legislatie cu privire la alegerile parlamentare, recent adoptata, este mai eficienta decat cea in baza careia s-au facut alegerile din anul 2012, care a avut ca rezultat marirea considerabila a numarul deputatilor si senatorilor. Marioara Nistor declara ca reducerea numarului parlamentarilor romani cu circa 100 de persoane este cu certitudine un lucru care bucura electoratul, ce isi doreste senatori si deputati mai responsabili, nu mai numerosi: “Revizuirea Codului Electoral a reprezentat  unul din obiectivele principale asumate de actuala majoritate, pentru ca Romania are nevoie de o legislatie electorala adaptata realitatilor sociale. Numarul mare de parlamentari de astazi este o consecinta a votului uninominal mixt care a fost utilizat in 2012. Daca va aduceti aminte, in 2012 a fost o incercare de a se modifica legislatia electorala, insa CCR a decis ca nu poate fi facut acest lucru cu mai putin de un an inainte de alegeri.

UNPR a sustinut revenirea la votul pe liste in contextul in care formula electorala actuala s-a dovedit ineficienta, iar populatia nu mai agreeaza actualul sistem de vot. Parlamentul este astazi criticat pentru calitatea sa si pentru unele persoane care au ajuns in Legislativ. Acest lucru s-a intamplat din cauza votului uninominal mixt, care s-a implementat fara a se avea in vedere realitatea din societatea romaneasca.

Desi in noua legislatie exista inca un numar de peste 400 de parlamentari, ar trebui sa avem in vedere si populatia si numarul de localitati pe care fiecare parlamentar trebuie sa le reprezinte. Astfel, vom avea un Parlament echilibrat, ca si numar de parlamentari, cu aproximativ 100 mai putini decat la acest moment, dar si mai stabil. Este o modalitate prin care va creste calitatea Parlamentului”.

Deputatul UNPR nu considera ca reducerea numarului parlamentarilor care reprezinta judetul nostru de la 10, la 7, dupa alegerile din 2016, ar afecta in vreun fel interesele comunitatii: “Faptul ca Braila va avea 7 parlamentari in urmatorul Legislativ asigura o reprezentare corespunzatoare a brailenilor. De asemenea, interesele locuitorilor dintr-o anumita circumscriptie vor putea fi reprezentate mai bine, deoarece va exista o singura voce care se va adresa in numele lor si nu vor mai exista contradictii intre reprezentantii acelorasi comunitati. Totodata, prin noul sistem de vot, un parlamentar va avea o mai mare influenta”.

Amintim ca in prezent, Parlamentul Romaniei are 583 de senatori si deputati, comparativ cu 476, in legislatura 2008-2012.