Marioara Nistor: Legislatia privind ajutoarele sociale trebuie sa fie o prioritate pentru statul roman

12109227_1493173674343873_2048329667405049259_n

Deputatul UNPR de Braila Marioara Nistor este de parere ca legislatia privind ajutoarele sociale trebuie sa reprezinte o prioritate pentru statul roman, in conditiile in care numarul persoanelor cu venituri scazute ramane in continuare ridicat. Intr-o declaratie politica sustinuta in plenul Camerei Deputatilor, Marioara Nistor a spus ca astfel de probleme sociale se inregistreaza si in judetul Braila: „Una dintre problemele pe care le-am identificat la nivelul judetului Braila, pe care il reprezint in Parlamentul Romaniei, este cea care vizeaza legea privind ajutorul social. Din discutiile purtate cu reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si ai asociatiilor care se ocupa de asistenta sociala, am observat ca principalele nemultumiri ale acestora sunt in privinta cadrului legislativ actual”.

Deputatul UNPR a mai precizat ca mai sunt si alte probleme pe care Legislativul trebuie sa le aiba in vedere, precum sunt cele referitoare la lipsa cadrelor pe asistenta sociala, lipsa hartilor de nevoi, ambiguitatea legislatiei, lipsa unei legi a auditului social: „ Am observat ca lipsa personalului in domeniul asistentei sociale este o problema stringenta, la nivelul autoritatilor locale. Volumul de munca este unul ridicat, in vreme ce personalul este unul redus, insuficient pentru toate documentele care trebuie intocmite lunar. De asemenea, referitor la lipsa hartilor de nevoi, am constatat ca administratiile locale ofera servicii sociale doar la cerere, neavand aceste harti, asa cum specifica legea 292/2011. Totodata, legislatia existenta este una ambigua, care uneori se bate cap in cap cu realitatea. Din acest punct de vedere, este nevoie de o clarificare in acest sens si de o asumare politica. Un alt aspect invocat de cei cu care m-am intalnit in judetul Braila, din domeniul asistentei sociale, a fost acela al lipsei unei legi a auditului social care sa clarifice diferenta dintre auditorul social si inspectorul social.

Pentru ca aceste disfunctionalitati sa dispara, Romania va trebui sa treaca la implementarea corecta a legilor de asistenta sociala. De asemenea, este necesara si o identificare corecta a tuturor nevoilor sociale, sa se realizeze o harta cu aceste nevoi care sa fie in conformitate cu realitatea din teren. Avem nevoie de aceste lucruri, pentru a sti exact in ce fel trebuie actionat in domeniul asistentei sociale.

Masurile luate in ultimii 3 ani de guvernare au aratat ca actualul Guvern este unul pentru care bunastarea cetatenilor este pe primul loc. In acesti ani, s-a reusit indreptarea unor greseli si realizarea unor reparatii morale pentru multi romani din aceasta tara”.