Marioara Nistor: Psihologul scolar este o necesitate pentru invatamantul romanesc

P1100953

Deputatul UNPR de Braila Marioara Nistor sustine necesitatea introducerii in unitatile scolare din Romania a psihologului scolar. Intr-o declaratie politica facuta in Parlament, Marioara Nistor a precizat ca in opinia sa, aceasta este o masura care va ajuta la buna dezvoltare a copiilor: “Intr-o scoala, consilierul, intruchipat de psiholog, este cel care in permanenta are un zambet de daruit, o inima mare deschisa tuturor, o mana intinsa, un suflet larg, plin de bunatate. In urma cu peste douazeci de ani, auzeam de psihologi doar in filmele americane, cele pe care le descopeream dupa perioada lunga de comunism. La acea vreme, multi nu prea intelegeam cu ce anume se ocupa acesta, insa astazi, substantivul <<psiholog>> se pronunta tot mai des in mass-media, in scoli, in comunitate. Pentru Romania este un lucru imbucurator ca aceasta profesie a luat amploare, iar romanii au inceput sa intre in contact cu psihologii. Pentru unii romani, a merge la psiholog este un lucru firesc, acestia punandu-si speranta intr-un om pe care nu-l cunosc, dar despre care stiu ca ar putea sa ii ajute. Altii sustin ca stiu ce face el la cabinet, dar nu cred in el. Majoritatea oamenilor sunt convinsi ca ar fi un lucru bun pentru ei sa mearga la psiholog, dar din pacate, unii nu au curaj”.

Deputatul UNPR spune ca „la noi in tara, psihologul scolar are doua specialitati, una de psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala, iar cealalta, legata de domeniul psihopedagogiei speciale. In mod frecvent desfasoara activitati de evaluare si diagnoza a copiilor (in special de inteligenta si de dezvoltare), atunci cand este vorba despre o tulburare de invatare sau in alte situatii ce tin de viata personala a copilului. Psihologii scolari se consulta cu adultii implicati in viata acestor tineri – profesori, consiliul de administratie al scolii, parinti – si sunt implicati intr-o anumita masura in consilierea directa a acestor tineri”.

Potrivit Marioarei Nistor, subiectul introducerii psihologului scolar este unul care ii preocupa chiar pe tinerii din Romania: „Saptamana trecuta am participat la o intalnire a reprezentantilor organizatiei de elevi a UNPR Braila cu un psiholog. Evenimentul a avut loc, spre surprinderea tuturor, nu la initiativa noastra, a seniorilor, ci la initiativa lor, a elevilor. Acestia, in cadrul intalnirii cu psihologul, au prezentat cazuri care ii framanta, problemele pe care le au, iar la final au decis sa aiba lunar o astfel de intalnire cu un psiholog”.

In concluzie, deputatul UNPR apreciaza ca „elevii trebuie asistati in adaptarea la mediul scolar, social si familial, sa depaseasca tentatii precum drogurile, alcoolul, violenta sau furtul. Iar aici intervine psihologul scolar, cel care ii poate avea in supervizarea sa pe copii”.