MEDICI NEMULȚUMIȚI LA SPITALUL JUDEȚEAN BRĂILA: AVEM PACIENȚI PE CARE NU ÎI PUTEM INTERNA SAU NU ÎI PUTEM OPERA, FIINDCĂ NU MAI ESTE LOC ÎN SPITAL! NU DOAR PACIENȚII CU COVID AU DREPTUL LA ASISTENȚĂ MEDICALĂ! REZOLVAȚI PROBLEMA CU CORPUL E!
Nemulțumire majoră în rândul unor medici din Spitalul Județean Brăila, care consideră inadmisibil faptul că se tergiversează transformarea Corpului E (Cardiologie – Pediatrie) în suport COVID-19 și revenirea Corpului B (actual suport COVID-19) la activitățile medicale de dinainte de instituirea stării de urgență.
Medicii respectivi, care au preferat să nu li se precizeze identitatea, ne-au declarat că în condițiile în care am trecut la starea de alertă și în care nu mai este de presupus că o să se înregistreze la Brăila, subit, sute de persoane confirmate cu COVID – ca să fie nevoie de o clădire de dimensiunea Corpului B pentru a fi internați aceștia -, este nu doar firesc, ci și absolut necesar ca acest Corp B să fie redeschis cât mai urgent pentru pacienții care nu au COVID și care acum nu pot beneficia de asistența medicală de care au nevoie.
„Spitalul Județean Brăila este acum într-un blocaj, pur și simplu, pentru că dacă vine un pacient din afară cu probleme severe de sănătăte, noi nu putem să-l internăm, fiindcă nu mai este loc în Corpul A, iar Corpul B este spital suport COVID, deci acolo pot fi internați doar pacienți confirmați cu COVID-19. Chiar și pacienții care sunt în situația în care să aibă nevoie de operație, nu pot fi operați, fiindcă la nevoie, nu pot fi duși la Terapie Intensivă, deoarece acolo e plin, nu mai sunt locuri.
La începutul pandemiei, când s-a stabilit să fie Corpul B spital suport COVID, acesta a fost golit și toate secțiile care erau acolo au fost aduse în Corpul A. Vă dați seama ce aglomerare este acum, sunt secții suprapuse, suntem claie peste grămadă.
Una a fost pe perioada stării de urgență, când nu știam ce se va întâmpla, dacă vom avea sau nu un număr mare de pacienți cu COVID-19, când așteptam în principal cazurile de COVID-19, iar în privința restului patologiei, se luau doar cazurile super super urgente, și alta este acum, când am început să lucrăm într-un ritm cât de cât normal.
Avem în Corpul A Ortopedie peste ORL, avem Ortopedie peste Urologie și nu se pot interna pacienți fiindcă o parte din paturile de pe secție au fost date Urologiei. Acum vă dați seama că la Ortopedie nu poți să refuzi internarea sau operația când apar cazuri de fracturi sau alte lucruri de genul ăsta, nu poți să le spui „Așteptați până când trece pandemia”. Iarăși, la Cardiologie nu poți să spui «Așteptați până când trece pandemia. Nu avem locuri în spital ca să vă internăm și nici nu putem să vă operăm!», când sunt cazuri grave. Sunt accidente vasculare grave, sunt tot felul de situații în care chiar nu poți să le spui oamenilor «Nu mai avem locuri acum, mai așteptați câteva zile, că poate se deschide Corpul B!»”, ne-a pus un medic.
„Nu ne mai putem face meseria, suntem nevoiți să amânăm pacienți fiindcă nu sunt locuri în spital și asta nu este în regulă, atât timp cât Corpul B este practic gol.
Aici nu este vorba despre chestiuni legate de producția de rulmenți, este vorba despre sănătatea și uneori chiar viața unor oameni care au dreptul la asistență medicală și care, după cum se pare, fiindcă nu au COVID, nu pot fi internați în spital. Este strigător la cer pentru noi, ca medici, să nu putem să internăm pacienți, să nu putem să operăm pacienți. Și este cu atât mai grav, cu cât chiar există alternativă – Corpul E poate fi transformat în suport COVID și astfel s-ar rezolva toate problemele.
Eu știu că problema principală în această perioadă a fost COVID, dar mai există oameni care au și alte boli decât COVID și au și ei dreptul să fie tratați, să fie internați, să fie operați, dacă este nevoie de așa ceva. Două luni ne-am concentrat toate eforturile pe partea de COVID. Slavă Domnului, la Brăila nu a fost un val de îmbolnăviri. Acum, însă, e timpul să le acordăm atenția cuvenită și celorlalți pacienți, fiindcă au așteptat destul.
Am văzut discuțiile din ultimele zile între diverse persoane cu funcții la nivel local. Pe noi nu ne interesează politica, nu ne interesează cine de la ce partid este, nu ne interesează decât să ne putem face meseria în condiții corespunzătoare. Sănătatea oamenilor nu are culoare politică, dar mie mi se pare că ar trebui să fie o prioritate pentru orice politician.
De aceea, în loc să se certe între ei și să se acuze unul pe altul, o atitudine responsabilă ar fi să se adune cu toții la o masă, să discute și să găsească o soluție pentru ca în cel mai scurt timp Corpul E să devină suport COVID și la Corpul B să se reia activitatea în parametrii normali”, ne-a spus un alt doctor.
„Spitalul Județean a întocmit documentația necesară pentru transformarea Corpului E in suport COVID-19, în locul Corpului B, și a trimis-o de mai multe zile la Direcția de Sănătate Publică. Am văzut în presă că se discuta despre faptul că în acea documentație s-a cerut «modificarea structurii spitalului» și că nu ar fi corect așa, am văzut că cineva a zis că sunt «bălării». În opinia mea, este corect așa cum s-a cerut. Atunci când Corpul B a fost stabilit spital support COVID-19 și s-a cerut avizul de la DSP, documentația depusă de Spitalul Județean la DSP viza «schimbrea structurii spitalului», fiindcă este, practic, o schimbare de structură. Pentru acea documentație DSP a dat avizul. Acum, când este vorba să devină Corpul E suport COVID, iar Corpul B să revină la destinația inițială, este tot o «schimbare de structură». Ce s-a modificat inițial printr-o «schimbare de structură» revine la forma inițială tot printr-o «schimbare de structură», mi se pare logic.
Eu cred că este important ca aceia care au putere de decizie să aibă în vedere în primul rând că stă în semnătura lor sănătatea unor oameni, să privească tabloul de ansamblu, nu să se agațe de niște formulări sau niște detalii care nu sunt semnificative”, a precizat un alt medic.
„Noi am aflat că, de fapt, conducerea DSP ar avea în vedere o soluție în care în Corpul B să fie ceva amestecat, o parte COVID și o parte pentru restul pacienților. În opinia noastră, așa ceva ar fi o greșeală, nu poți amesteca pacienții cu COVID cu cei de la Ortopedie, cu cei de la Oncologie, etc. Soluția este ceea de a folosi Corpul E ca suport COVID-19, iar la Corpul B să se reia activitatea normală”, ne-a declarat un alt medic.