MEIROSU: MODIFICARILE POPULISTE ALE LEGII PRIVIND PLATA APEI POTABILE SI A TAXEI PE APA DE PLOAIE REDUC BUGETELE PRIMARIILOR

Deputatul brailean Emilia Meirosu (Pro Romania) este ingrijorata de efectul pe care il va avea asupra bugetelor primariilor noua legislatie care permite in mod expres eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile cetatenilor, dar prevede si acordarea unor facilitati suplimentare, sub forma de „ajutoare lunare”. Meirosu le reproseaza atat liberalilor, cat si si social-democratilor braileni  nu au informat opinia publica cu privire la aceste facilitati prevazute in noul act normativ, care vor afecta substantial bugetele locale.

Deputatul face referire la faptul ca desi initial, proiectul de hotarare initiat de  deputatul  Vasile Varga (PNL) se referea doar la eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile cetatenilor, la discutarea acestuia in Senat s-au facut o serie de amendamente care vizau acordarea unor ajutoare „lunare” – respectiv subventionarea, direct in factura lunara de apa-canal, a unei cantitati de apa -, precum si suportarea din bugetul public a racordarilor la reteaua de apa-canal, pentru familiile nevoiase.

De ajutoarele lunare urmeaza sa beneficieze familiile nevoiase si persoanele singure care au media veniturilor banesti nete lunare sub salariul minim brut pe tara garantat la plata (adica 1.900 lei) pe membru de familie.

In acest context, Emilia Meirosu a comentat pe o retea de socializare: “Legea se aplica! Subiectul <<taxa pe apa de ploaie>> a revenit in declaratiile PNL. Oare de ce nu promoveaza dumnealor si celelalte modificari?! PSD – liniste, iar PNL da informatii partiale!

Stimati cetateni, avem dreptul legal de a solicita Primariei plata apei potabile si a canalizarii, in conditiile in care veniturile nete pe membru din familie, atentie, sunt pana in 1.900 lei. Se aplica procedura de la ajutorul de incalzire in limita a 75l/persoana/zi, doar ca plafonul este de 1.900 lei, spre deosebire de plafonul de la ajutorul de incalzire care a fost in jur de 615 lei! Cele doua partide ar trebui sa se mandreasca cu o asemenea modificare populista, care, practic, reduce bugetele primariilor! Din ce in ce mai putini bani pentru dezvoltare si din ce in ce mai multi pentru ajutoare in diverse forme. Dar sunt mandri ca primarii au posibilitatea sa nu mai dea ajutoare sociale si le-au creat obligatia sa plateasca apa potabila, canalizarea si apa pluviala!

In loc sa insistam sa se eficientizeze serviciul de alimentare cu apa, prin aceasta lege, societatea prestatoare va primi bani din bugetele primariilor! Mare progres! Vom vedea de unde vor fi bani prin comune, caci legea trebuie aplicata peste tot!”.