MEIROSU: ORIENTAREA SCOLARA SI PROFESIONALA A ELEVILOR AR TREBUI SA FIE FACUTA INCEPAND CU CLASA A V-A

Deputatul brailean Emilia Meirosu (Pro Romania) considera ca in scolile din Romania ar trebui sa se faca orientarea scolara si profesionala incepand cu clasa a V-a. Meirosu declara ca in acest fel, parintii pot afla care sunt posibilitatile reale ale copiilor lor, pot alege  ruta educationala cea mai potrivita acestora, iar mai apoi, tinerii respectivi isi pot gasi si un loc de munca adecvat.

Parlamentarul spune ca nu toti elevii au posibilitatea si dorinta de a urma un liceu teoretic si eventual, a face si o facultate, iar acesta nu este un lucru rau, dat fiind ca este nevoie si de buni meseriasi: “Acestor elevi trebuie li se ofera cealalta ruta educationala – ei pot merge catre scolile de meserii si cele de invatamant dual. Pentru asta ne trebuie urmatoarea masura: orientarea scolara si profesionala sa fie facuta incepand cu clasa a V-a, astfel incat parintele – pentru ca aici este cheia -, sa inteleaga care este nivelul maxim pe care poate sa il atinga un copil.

Si nu exista copii buni sau mai putin buni. Ei sunt copii. Orientandu-i corect, ei pot sa isi aleaga drumul, astfel incat sa creezi acea stare de bine la final, sa fie multumiti de sine si de munca pe care au depus-o. Pentru ca avem nevoie si de meseriasi buni – si recunoastem cu totii acest lucru -, avem nevoie si de ingineri, avem nevoie si de profesori, avem nevoie de toate categoriile socio-profesionale”.

Cat priveste faptul ca in judetul Braila, in mediul rural, exista clase cu un numar foarte mic de elevi, profesorul Meirosu a comentat ca a fost luata in discutie “o masura foarte dura”, care presupunea inchiderea unor scoli, in localitatile unde erau foarte putini elevi: “Aceasta masura ar putea fi implementata la un moment dat, dar atunci cand ai infrastructura educationala. Ma refer si la masina cu care sa-i duci pe copii la o alta scoala, intr-o alta localitate – si nu numai <<masina>>; cred ca trebuie masini. Deci intai trebuie sa rezolvam problema aceasta a bazei materiale, a infrastructurii si dupa aceea, sa ne aventuram sa mutam elevi si profesori dintr-o scoala in alta.

Scoala se autodesfiinteaza la ora aceasta pe un singur criteriu: lipsa elevilor. Pentru ca suntem pur si simplu incorsetati de acest cost standard, pe care Pro Romania vrea sa il elimine. Dar asta doar daca reusim sa cream acele centre educationale care sa ofere calitate si performanta copiilor. Sa realizam niste scoli foarte puternice, in care sa reusim sa aducem copiii. Sa ofere si calitate, sa nu le lipseasca baza materiala. Asta nu presupune inchiderea unor scoli, ci o reorganizare scolara, astfel incat sistemul sa functioneze”.