MEIROSU: RAMANE O TRADITIE CA EDUCATIA SA FIE CENUSAREASA, ATUNCI CAND E VORBA DE RECTIFICARI BUGETARE. LA NOI SE TAIE, NU SE DA!

Deputatul brailean Emilia Meirosu (Pro Romania) este indignata de faptul ca cea de-a doua rectificare bugetara din acest an inseamna reducerea considerabila a fondurilor alocate Educatiei, Cercetarii si Transporturilor, precum si de la Cultura, Comunicatii si Fonduri europene.

Intr-un comunicat dat publicitatii, Meirosu comenteaza critic si faptul ca Fondul de rezerva va fi alimentat cu 700 milioane de lei, bani care vor fi preluati si din bugetul pentru Educatie: “Ramane o traditie, se pare, ca Educatia sa fie Cenusareasa, atunci cand vine vorba de rectificari si ajustari de buget. La noi se taie, nu se da! Cum sa iei bani de la Educatie? De ce ai stoarce bani pentru dobanzi taman de la Cultura si Cercetare? Tind sa cred ca acesti oameni nu mai au nimic in comun cu prioritatile romanilor”.

Deputatul precizeaza ca sistemul de educatie din Romania functioneaza, in prezent, cu aproape jumatate din alocarea bugetara stabilita prin lege: “Potrivit Legii educatiei, invatamantul trebuie sa aiba alocata anual o cota de 6% din PIB, insa aceasta a scazut in ultimii 10 ani la 2,8% din PIB, dupa ce in 2015, in guvernarea Ponta, ajunseseram sa avem 3,2% din PIB. E clar: Guvernul considera ca nu trebuie sa se investeasca in Educatie si in Cercetare, desi inspectoratele scolare judetene si directorii de scoli cauta solutii, de la o luna la alta, pentru plata cheltuielilor. Banii ar fi fost suficienti pentru ca 100.000 de elevi sa primeasca zilnic, timp de un an, o masa calda. Sau ar fi putut acoperi costurile de reabilitare a scolilor din mediul rural si modernizare a celor de la oras. Ce se intampla acum e un <<atentat>> la resursele tarii! A existat si un pact national pentru educatie, in care toate fortele politice si-au asumat ca vom cheltui peste 6% din PIB pentru invatamant. Dupa ce ca in prezent avem sub 3%, se mai taie si acum, la a doua rectificare bugetara pe 2018.

La fel de alarmant este si faptul ca de la Ministerul Fondurilor Europene sunt taiati bani care erau destinati contributiilor la proiecte cu finantare europeana, peste 165 de milioane”.