MERICA (RER ECOLOGIC): PENTRU DESEURILE CE PROVIN DE LA POPULATIE, ESTE OBLIGATIVITATEA MUNICIPALITATII SA ASIGURE INFRASTRUCTURA DE SALUBRITATE NECESARA, ADICA INCLUSIV O STATIE DE SORTARE

La cantitatea de gunoi care se aduna din municipiul Braila, este necesara o statie de sortare foarte performanta, care inseamna o investitie de mai multe milioane de euro, pe care RER Ecologic Service nu si-o poate permite – este ceea ce a declarat astazi Radu Merica, CEO-ul RER Group. Acesta a mai explicat ca RER nici nu si-ar putea propune sa faca o astfel de investitie, in contextul in care contractul cu Municipalitatea este valabil doar pana la desemnarea operatorului unic de salubritate care va actiona pe raza intregului judet: “In 2014 ni s-a spus ca va mai dura un an, un an si jumatate pana la desemnarea operatorului unic. Iata ca au trecut 5 ani de atunci si nici astazi nu stim cand va fi un operator unic.

O statie de sortare performanta nu poti s-o faci cand mai ai jumatate de an sau un an si cand exista una construita deja de CJ, care urmeaza sa intre candva in operare.

Faptul ca noua, operatorilor de salubritate, ni s-a transmis aceasta obligatie de separare si valorificare  a reciclabilelor din deseuri este nerealist, inseamna a incerca sa rezolvi o problema creand o problema altcuiva”.

Reprezentantul RER Ecologic a mai spus ca practic, in perioada de derulare a contractului, Municipalitatea a introdus prevederi noi in contract, obligand operatorii de salubritate sa-si asume obligatia de sortare si reciclare a deseurilor – lucru pe care firma amintita il considera incorect, motiv pentru care a si contestat in instanta decizia Municipalitatii: “Din punctul nostru de vedere, nu este tocmai corect ca in timpul derularii unui contract, unul dintre parteneri sa genereze obligatii contractuale suplimentare celuilalt partener. Contactul trebuie schimbat cu acordul partilor”.

Radu Merica a mai precizat ca in ceea ce priveste deseurile colectate de la populatie, potrivit legii, este obligatia autoritatilor locale sa puna la dispozitia operatorilor o intreaga infrastructura de salubritate care implica, printre altele, o statie de sortare: “Pentru deseurile provenind de la populatie, este obligativitatea unitatilor administrativ teritoriale sa asigure infrastructura necesara. Pentru deseurile provenind de la agentii economici exista colectori, exista valorificatori, poti sa ai o mica statie de sortare”.

Precizam ca potrivit lui Merica, RER colecteaza gunoiul de la 67. 000 de locuitori si asigura in plus salubritatea pe o zona care reprezinta circa o treime din municipiul Braila, precum si serviciile de deszapezire, pe timpul iernii. RER colecteaza circa 23.000 tone de deseuri anual din municipiul Braila.