Merita, domnule Nechita?

P1070224

Functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Braila este o  palarie prea mare pentru liberalul Ovidiu Nechita. Poate ca in alte conditii, cu un presedinte – oricare ar fi fost el – in functie si apt din toate punctele de vedere sa-si indeplineasca atributiile, Nechita s-ar fi descurcat in postul de vicepresedinte – s-ar fi jucat in patratica lui, cu competentele care i-ar fi fost delegate, cu obiectivele care i-ar fi fost trasate si foarte posibil, si-ar fi facut bine treaba de executant. Din pacate pentru el, Nechita a trebuit sa fie, in ultimele luni, un conducator, nu un executant, iar cand domeniul de activitate pe care trebuie sa-l conduci iti este strain, nu este deloc simplu sa faci asta. Cu atat mai mult, cu cat cei pe care ar trebui sa-i conduci iti sunt ostili.

Ovidiu Nechita a devenit vicepresedinte al Consiliului Judetean la primul sau mandat in administratia publica, iar  pana acum, experienta lui in domeniu, ca ii place sau nu, a fost sa respecte indicatiile pe care i le dadea presedintele Gheorghe Bunea Stancu (PSD) si sa se ocupe de domeniile cele mai putin importante, din punct de vedere al banilor vehiculati. De sectoarele “strategice” n-a avut voie sa se atinga si nici n-a avut acces la prea multe informatii, fiindca era mai bine sa nu stie. In aceste conditii, cand s-a trezit, prin jocul sortii, sef in Consiliul Judetean, Nechita habar nu avea ce are de facut.

Liberalul a trebuit sa se lupte, intai si-ntai, cu o majoritate care-i este ostila, care nu pierde nicio ocazie ca sa-l atace, incercand sa-l schimbe din functie si care este gata de orice, pentru a-l da jos. Apoi, a avut de luptat cu functionari care ii pun talpa, care il ignora, sau chiar incearca sa-l saboteze. Nu in ultimul rand, are de luptat cu cel de care avea nevoie ca de aer: secretarul judetului, Nicu Filote, care da avizul de legalitate pe orice hartie oficiala din Consiliu.

Cand Nechita spune ca insusi secretarul comite “fapte cu potential penal” si recunoaste ca nu are incredere in documentele pe care i le prezinta acesta la semnat, cum sa conduca aceasta institutie?! Cand functionarii din subordine ii aduc la semnat hartii pe care nu si-au pus semnatura nici macar cei care le-au intocmit, cum sa conduca aceasta institutie?

Nechita nu are autoritatea necesara acestei functii. Nu are autoritate in fata subordonatilor sai si nu are autoritate nici in fata consilierilor. Iar dezvaluirile pe care le face, pentru a exemplifica  neregulile care se intampla in Consiliul Judetean si faptul ca este boicotat din interior se intorc, ca un bumerang, impotriva lui. Cand povestesti ca un consilier ocupa “abuziv” de zile intregi unul dintre birourile de vicepresedinte, ca acesta cheama directorii la ordine si le da indicatii, iar directorii se duc si respecta indicatiile sale, desi tu, ca sef in Consiliu, le-ai cerut sa nu mai faca acest lucru, este clar ca nu ai autoritate. Cand spui ca i-ai cerut acelui consilier de doua ori sa elibereze biroul si el te-a ignorat, este clar ca nu ai autoritate. Si drept sa spun, cred ca daca Ionel Avram se instala chiar in biroul lui Nechita, pe principiul  “ca doar nu era sa ma iau de guler cu el”, liberalul isi lua hartiile si se muta intr-un alt birou liber din CJ…

Cand ai ajuns ca secretarul judetului sa iti vorbeasca intr-o sedinta in plen pe tonul folosit de un profesor olimpic cu un copil cu handicap psihic ratacit in clasa sa – asa cum s-a intamplat astazi -, nu ai autoritate. Cand ajungi sa vorbesti singur in sedinta CJ, fiindca ceilalti  te ignora si deja voteaza – asa cum s-a intamplat astazi -, nu ai autoritate. Cand esti tratat in batjocura si umilit in felul in care a fost vicepresedintele CJ Ovidiu Nechita astazi, nu ai autoritate. Si incepi sa nu mai ai nici demnitate. Si cred ca Ovidiu Nechita a simtit acest gust amar azi.

In confruntarea sa cu majoritatea PSD-PC-UNPR, Nechita lupta cu un adversar mai numeros, mai bine dotat, cu mai mare experienta si care are si avantajul terenului. Si care nici nu tine musai sa fie lupta dreapta, cand  e vorba sa-si asigure victoria. In aceste conditii, Nechita, impins in fata de propriul partid si imboldit si de orgoliul ranit, este prada sigura, iar micile victorii de parcurs, pe care i le asigura apararea juridica a Prefecturii, nu-l incalzesc cu mare lucru, fiindca pana si acestea ascund capcane intinse de PSD – precum deszapezirea, bunaoara.

In razboiul dintre majoritatea PSD-PC-UNPR si  minoritatea PNL-PDL, Nechita este carne de tun – si dincolo de duelul politic intre cele doua tabere, ceea ce i se intampla acestuia este macel, la nivel personal. Dincolo de faptul ca Nechita chiar ar putea fi de buna credinta si chiar ar putea sa invete sa conduca CJ – nici Gheorghe Bunea Stancu nu avea experinta administrativa, la primul mandat – liberalul nu are nicio sansa, in actualele conditii: nu stie ce are de facut, cei care ar putea sa-l indrume ii sunt ostili, angajatii nu il asculta, iar in plen, consilierii majoritatii deja si-au facut un obicei din a-l trata in batjocura.

Poate ca Nechita este un soldat credincios partidului, in razboiul acesta politic – dar de la un moment dat incolo, cand esti singura tinta a adversarilor, iar camarazii iti dau doar sfaturi, de pe margine, despre cum sa te bandajezi mai bine; cand ti se calca in picioare demnitatea de om, de barbat, incepi sa te intrebi: merita?