Mesaj al salariaților Casei de Pensii Brăila, transmis guvernanților: „Dacă ne veți ignora, ca până acum, în zilele următoare vom înceta în totalitate programul cu publicul”

Funcționarii publici din cadrul Casei Judetene de Pensii Brăila, împreună cu cei ai majoritatii celorlalte case de pensii din țară, sunt în protest pe perioada nelimitată începând cu data de 6 noiembrie, dar deocamdată în județul nostru nu a fost afectată activitatea cu publicul. Acest lucru s-ar putea schimba în zilele următoare, dat fiind că angajații caselor de pensii amenință cu radicalizarea protestului, dacă guvernanții  nu iau în serios revendicările lor salariale.

Într-un comunicat dat publicității se arată: „Avand în vedere că munca salariaților din cadrul caselor de pensii este una complexă, care presupune un înalt grad de responsabilitate, un consum mare de efort, de resurse intelectuale și psihice, considerăm că nu se justifică faptul că nivelul salarizarii este sub nivelul de remunerare a muncii salariaților structurii centrale, din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice; mai mult, acest lucru este discriminatoriu, deoarece în cadrul altor instituții sau autorități (ANAF, Consilii Județene, CNAS, etc) salarizarea personalului din structurile teritoriale se face prin asimilare cu cele de la nivel central.

Totodată, am constatat cu stupoare și frustrare rapiditatea și inventivitatea guvernanților în a soluționa favorabiI toate pretențiile financiare ale unor categorii de angajați ai statului (oricum favorizați), generând astfel niste decalaje aberante și n realitate nejustificate, raportat la munca prestată față de alte categorii de angajați. Considerăm ca un salariu net de 4800 lei al unui angajat din cadrul caselor de pensii aflat la gradația și vechimea maximă de peste 25 de ani nu este nicidecum un «salariu nesimțit».

De asemenea, atragem atenția că din cauza acestor salarii mizere, multi colegii de-ai noștri au plecat din sistem, dublând astfel sarcinile celor rămași. Din aceste considerente, la care adaugăm inflația galopantă, precum și alte neajunsuri care tin de activitatea specifică a Casei de Pensii, s-a ajuns la situația de a declansa acest protest.

La o săptămân de la declanșarea protestelor observăm o inconștientă nepasare din partea Ministerului Muncii, a CNPP-ului, a Guvernului României, cât și a decidenților politici în a se apleca asupra doleanțelor noastre; aceștia nu realizează ca implementarea mult trâmbițatei noi legi a pensiilor nu se va putea realiza cu personal aflat la acest nivel rușinos de salarizare. Mai mult, observăm ca structurile centrale ale altor instituții sau autorități (Consiliul Concurenței, CNAS etc) au susținut formele de protest justificate ale salariatților din subordine. Nepasarea lor nu face decât a ne înverșuna și mai tare în continuarea protestelor, ba chiar în radicalizarea acestora.

Atât guvernanții, cât și decidenții politici se laudă cu rezolvarea problemelor pensionarilor din sistemul public de pensii, dar fără să-și pună problema că atât de lăudata lege trebuie implementată de către personalul caselor teritoriale de pensii, care în prezent au cele mai mici salarii din instituțiile deconcentrate.

Un specialist în pensii se formeaz în ani de zile, iar în contextul unei proaste salarizări, aceștia vor pleca din sistem la instituțiile deconcentrate care au obținut drepturi salariale și care se confruntă cu deficit de personal.

Ignorarea în continuare a acestor specialiști de la casele de pensii va conduce la un blocaj total în sistemul de pensii și la imposibilitatea actualilor guvernanți de a se încadra în termenul de recalculare a drepturilor de pensie cu care se tot laudă, fără să-și pună problema că aceasta nu se poate finaliza fără aportul  funcționarilor de la casele teritoriale  de pensii.

Suntem dezamăgiți de faptul că protestele noastre nu sunt mediatizate în spațiul public asa cum se întâmplă la Casele de Sănătate, în condițiile în care și noi avem statutul de funcționari publici, ca și ei. Nu credem că munca noastră este mai puțin importantă decât a lor; dimpotrivă, responsabilitatea noastraă e mult mai mare, în contextul apariției unei noi legi a pensiilor, ca să nu mai vorbim de viitoarea recalcularea pensiilor, care trebuie finalizată cât mai repede. Deci cu un efort sustinut din partea noastra, dar în schimb, se pare, cu nerecunoașterea muncii.

Astăzi este o zi mare pentru casele de sănătate, întrucât în plenul  Camerei Deputaților se va supune la vot legea privind asimilarea drepturilor lor salariale cu cele de la nivel central, iar noi înțelegem să transmitem un  ultim mesaj actualilor guvernanți, respectiv să ne ia în serios problema, întrucât dacă ne vor ignora, ca până acum, în zilele următoare vom înceta în totalitate programul cu publicul”.