Mesaj pentru prefectul Nicușor de la Brăila: Șezi blând, neicușorule, să nu faci vreo criză! Dacă o să ai nevoie de respirație gură la gură, noi, ziariștii, nu ne băgăm, că iar o să ne acuzi că ți-am băgat nu știu ce în gură…

Prefectul nostru, Nicușor de la Brăila, are o problemă (și spun „al nostru” pentru că și ei, prefecții cu probleme, sunt ai noștri). Bine, el are mai multe probleme, dar una dintre ele este cu presa locală.

Nicușor de la Brăila ne-a spus în prima zi de mandat ca prefect că știe el cum e presa, le pune oamenilor cuvinte în gură și îi provoacă să-i atace pe alții, pentru că ziariștilor le place să stârnească diverse conflicte.

N-avem idee de unde știe mai mult ca perfectul Nicușor de la Brăila ce face presa, că el n-a avut decât o întâlnire cu ziariștii în viața lui: când a fost prezent la o conferință de presă a USR Brăila la care făcea parte din decorul politic…

Unii dintre noi, cei din presa locală, am aflat de existența lui abia când a fost nominalizat pentru postul de prefect, fiindcă în rest, n-au auzit de el decât familia și colegii lui (și colegii n-au auzit de bine și nici nu-l văd bine, după cum a început să se manifeste ca prefect).

În prima sa conferință de presă organizată la Prefectură ne-a informat că știe el cum suntem noi, ăștia care băgăm bățul prin gard, dar el, unul, n-o să pice în plasa noastră și n-o să atace pe nimeni, pentru că în ceea ce-l privește, vrea pace, liniște, respect și colaborare cu toată lumea.

Nici n-am apucat noi să ne gândim cum să-l provocăm, că Nicușor de la Brăila (ne este greu să-l numim „prefect”, deși după Obreja funcția de prefect de Brăila suportă orice) a dat de pământ cu primarul Marian Dragomir – pe care-l bănuiește că nu se înghesuie la accesarea de fonduri europene pentru că acestea nu pot fi sifonate, așa cum se întâmplă cu banii publici – și apoi a dat de pământ și cu Luminița Mihailov, care i-a fost șefă până când i-a pus Dumnezeu mâna în cap USR-istului și l-a pus într-un loc mai vizibil, ca să-și arate caracterul.

Măi Nicușorule, măi Gigi Duru, dacă le știi tu pe toate ca un om mare, de ce n-ai zis chestiile astea când lucrai la Agenția de Dezvoltare Regională? De ce până acum ai strălucit doar prin absență? De ce n-ai zis tu toate chestiile asta în calitate de membru USR? Ți s-a luat un văl de pe ochi și le-ai văzut pe toate mai clar după ce ai fost uns prefect?

Măi Nicușorule, nu ți-e rușine obrazului să arunci cu noroi în Luminița Mihailov, care o avea păcatele ei, așa cum le avem cu toții (inclusiv tu), dar a fost om cu tine și te-a ajutat să ai un serviciu și să ai o pâine albă pe masă într-un moment în care puteai ajunge șomer?

Măi Nicușorule, tu nu ești conștient că pleașca asta care ți-a căzut în brațe – adică funcția de prefect – nu e o slujbă de unde să ieși la pensie? Ești conștient că asta poate să dureze câteva luni, poate vreun an-doi, după care o să te întorci la ADR și la Luminița Mihailov? Sau ai impresia că personalitatea marcantă și carismatică care ești (cacofonia nu e întâmplătoare) o să înregistreze o creștere spectaculoasă în carieră și partidul o să te numească secretar de stat, ministru și apoi o să fii parlamentar pe viață?!

Fiindcă nu i-a plăcut ce-a scris presa despre mirobolanta sa persoană, Nicușor de la Brăila s-a jucat iar de-a Gigi Duru și a declarat la o emisiune realizată de ziariști gălățeni că „presa din Brăila e aservită mai mult unor anumite partide. În general, noi, ca partid de guvernământ în momentul de față, suntem foarte atacați – și eu, în calitatea mea de prefect sunt foarte atacat”.

Ha, ha, ha! Cine pixul roz vă atacă pe voi, Nicușorule? Cine a atacat USR Brăila, neicușorule?! Cine ești tu ca să fii țintă politică, fermecătorule?!

Tu dai primul cu ciocanul și apoi te plângi că ești atacat?

Înțelegem, noi, ziariștii, te-am supărat fiindcă am relatat (nu provocat) ceea ce ai spus cu gurița ta și am mai scris și niște chestii pe care le-ai făcut, dar care nu ai fi vrut să se afle. Probabil că ai fi preferat să rezolvi problema bărbatește, să ne dai un pumn în gură, cum ai făcut cu colegul tău de la Galați (îți amintești de Butunoiu? Îți amintești că ați mers la Luminița Mihailov ca să vă împace?), dar cum nu-ți permiți să faci asta, ești nevoit (deocamdată) să te comporți mai civilizat – arunci cu noroi în noi, la grămadă.

Măi Nicușorule, șezi blând, nu te mai ambala, nu mai lovi în stânga și-n dreapta și-n presă, că din surescitarea extremă s-ar putea să faci vreo criză de inimă sau de nervi sau de cine știe ce și dacă o să ai nevoie de respirație gură la gură să știi că noi, cei din presă, nu ne băgăm, că iar o să ne acuzi că ți-am băgat nu știu ce în gură…

Revino-ți din iluzia ta de mărire, Nicușorule, fiindcă n-o să țină mult!

Și la modul la care te comporți acum, tare ne e că n-o să-ți fie bine atunci când o să rămâi fără funcția care te-a inflamat și o să revii la starea ta inițială, adică n-o să mai fii nimic (evident, ne referim la faptul că n-o să mai ai nicio funcție administrativă importantă).

(Foto – prefectul Nicușor de la Brăila, într-o deghizare galeșă)