Mihai Tudose, despre introducerea taxei de solidaritate în domeniul energiei: „Ceea ce depășește prețul de referință la vânzare va intra într-un fond de solidaritate, din care se va plăti compensarea acordată consumatorului final”

Prețurile pe care le plătesc românii pentru electricitate și gaze naturale nu se vor schimba – este asigurarea dată de conducerea PSD, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentate și soluțiile pe care le au în vedere liderii social-democrați în acest sens.

Astfel, europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, a explicat că va fi aprobată în scurt timp o Ordonanță de Guvern care va stipula că banii pe care îi va obține statul de la companiile care operează pe piața energiei vor intra într-un fond de solidaritate și vor fi utilizați pentru compensarea facturilor. Tudose a mai spus că va exista un preț de referință și ceea ce depășește acest preț va merge în fondul de solidaritate amintit: „Pe pachetul de energie am să vă spun principiile la care am convenit și care înțeleg că vor fi prinse în Ordonanța ce va trece în prima ședință de Guvern. Elementele de noutate sunt următoarele: apare noțiunea de preț de referință calculat pe o formulă complicată, care are ca bază prețul de achiziție, recunoașterea unor investiții și o cotă de profit. Ceea ce depășește acest preț de referință la vânzare va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanțe, de unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică persoane fizice, persoane juridice.

Un element de noutate aici este că apare și contingentare, dacă vreți, la anumite cantități. Încurajăm și compensăm, dar trebuie să avem un punct de referință și la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfârșit.

Față de ceea ce se întâmplă astăzi, când toată această gaură între furnizori și consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe niște hârtii – pentru că nu i-ați văzut cu găletușa cu curent în spate alergând după clienți pe câmp – și este plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei, din acele profituri nejustificate, dar este o taxă de solidaritate, fiindcă trebuie să fim solidari cu poporul român și cu economia lui.

Când cumperi cu un leu de la producător și vinzi cu 1.000 nu e piață funcțională. Aici va funcționa legea”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns