MIHAI TUDOSE, DESPRE NUMĂRUL CAZURILOR DE COVID-19 DECLARATE OFICIAL ÎN ROMÂNIA: RAPORTĂRI MINCINOASE SAU NEPUTINȚĂ GUVERNAMENTALĂ?

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) are mari dubii în ceea ce privește raportările oficiale care se fac în România cu privire la numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 și consideră că acestea nu reflectă situația reală, fiindcă  se testează un număr mic de persoane, în comparație cu alte țări.

În acest context, Tudose (se) întreabă într-un comentariu postat astăzi pe o rețea de socializare „cât e manipulare și cât neputință, în acest volum scăzut de teste, în raport cu populația”: „Guvernul afirmă că nu se impune carantina națională, bazându-se pe raportările zilnice ale cazurilor de Covid-19. Dar cât de corect reflectă realitatea aceste statistici oficiale? Iată o comparație: Belgia a efectuat 427.000 teste la 1 milion de locuitori, în timp ce România are o medie de 170.000 teste/1 milion de locuitori. În Belgia au fost depistate 37.000 de cazuri de coronavirus la 1 milion de locuitori, iar în România avem 12.850 de contaminați la 1 milion de cetățeni.

Avem același număr total de teste ca Portugalia, care are populația pe jumătate cât noi. Nu mai vorbesc de Slovacia, care își testează în aceste zile toți cetățenii cu vârsta peste 10 ani.

Nu putem să nu ne întrebăm, în condițiile astea: dacă am testa dublu, care ar fi tabloul? De fapt, câți bolnavi de coronavirus avem?

Cât e manipulare și cât neputință în acest volum scăzut de teste în raport cu populația?

Se văd urmările diferențelor în materie de testare și de la un județ la altul: unde se testează mai mult se intră în scenariul roșu; în cel verde au rămas județele cu număr scăzut de teste. Ce acuratețe poate să aibă incidența sub 1,5 infectări la 1000 de locuitori, raportată la Brăila, când aici se fac 70 de teste în 24 de ore? Dar la Călărași, cu 8 teste pe zi? În timp ce Timișul și Clujul fac în jur de 3000 de teste pe zi… De ce capacitatea de testare a crescut cu asemenea decalaje între județe? Și cât de corecte și eficiente sunt măsurile luate pe baza acestui tablou deformat?

O fi ăsta efectul abordării descentralizate în spatele căruia Guvernul își ascunde cinicul calcul electoral și incompetența crasă? Bine că state europene federale și cu grad mare de autonomie internă au acceptat eșecul măsurilor locale și iau măsuri ferme la nivel național pentru stoparea propagării virusului…

La 1 octombrie aveam 2000 de cazuri pe zi în toată țara, la 14 octombrie 4000 de cazuri noi, pentru ca la finalul lunii să trecem de 6000 de depistați pozitiv. Într-o lună, așadar, s-a triplat rata zilnică de îmbolnăviri, chiar și cu sistemul ăsta subdimensionat – voit sau nu – de testare. Urmând acest ritm, unde vom fi peste o lună? Și cu ce consecințe pentru sistemul medical și pentru viețile românilor?”.