Mihai Tudose: „Într-adevăr, Brăila a căzut foarte mult din toate punctele de vedere. Ne-a nenorocit Guvernul PNȚCD, cu Ciorbea, care a închis într-o noapte platforma chimică, Braigal, Promex și Laminorul”

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) este de acord cu faptul că Brăila a căzut mult din punct de vedere economic, social, demografic, etc, comparativ cu ce era odată și consideră că principalul vinovat pentru acest declin este Guvernul PNȚCD care a închis în 1996 marile întreprinderi locale.

Tudose a făcut această declarație zilele trecute, în cadrul unei emisiuni realizate de Realitatea TV, în care s-a vorbit despre ce a fost Brăila în anii săi de glorie din perioada interbelică și ce a ajuns acum.

Tudose a comentat pe acest subiect: „Brăila într-adevăr a căzut foarte mult economic, demografic, din toate punctele de vedere și n-a fost de vină nimeni dintre cei care  fac politică astăzi, ci a fost conducerea superbă a PNȚCD-ului, cu Ciorbea, care a închis într-o noapte, a «reformat economic», dacă vă aduceți aminte, în 1996 și peste noapte la Brăila s-a închis toată platforma chimică, Braigal, cu tot ce însemna partea integrată de agricultură, Promex și Laminorul. În Brăila au fost peste noapte aproape 40.000 de șomeri. A fost un șoc imens. Atunci foarte mulți au plecat și au plecat cei tineri, pentru că nu mai aveau locuri de muncă. E absolut firesc că s-a întâmplat; unde să mai lucreze, că nu mai erau agenți economici aici? Și acelea chiar s-au închis și s-au dus acolo unde nu e nici durere, nici întristare, nici suspin. Nu e că a fost primar PSD, primar PNL sau de unde vreți dvs. Ne-a nenorocit Guvernul PNȚCD atunci.

Ne-am revenit cu greu. E foarte greu după ce încasezi un șut de această anvergură, să-ți revii rapid.

Apoi a început dezvoltarea vestului României, cu autostrăzi, cu tot ce însemană dezvoltare; noi fiind în capătul ăla care nu trebuie, în sud-est, am fost lăsați la urmă. Investitorii vin dacă au și pe unde.

Aici, pe zona noastră, nodul gordian consta în «Nu facem podul că nu sunt drumuri/ Nu facem drumuri că nu e podul/ Nu se face drumul și nu se face podul fiindcă nu sunt porturi funcționale nici la Brăila și nici la Galați/ Nu le facem pe-astea fiindcă nu e modernizată calea ferată» și tot așa.

Decizia de a face podul a fost tăierea nodului gordian, fiindcă odată cu acesta încep să se dezvolte drumurile. Fiindcă se face podul, se face și drumul până la Tulcea, se face și drumul până la Focșani – acesta va fi licitat până la sfârșitul anului. Are și finanțare, pe bani europeni. Există finanțare pe bani naționali pentru la anul, pentru drumul Brăila-Buzău”.