Mihai Tudose, ironii la adresa liberalilor, după ce astăzi, statele UE au cerut o evaluare urgentă a plafonării prețului gazelor: „Când noi, cei de la PSD, am cerut asta, unii ne-au criticat că suntem populiști, comuniști, retrograzi care nu înțeleg «binefacerile liberalizării»”

Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose (PSD) anunță că astăzi, 26 din cele 27 de state UE au decis reducerea consumului de gaze cu 15% și cerut Comisiei Europene o evaluare urgentă a plafonării prețului gazelor.

Tudose a comentat pe o rețea de socializare că discuția la nivel european vine după ce la nivel național PSD a propus de mai multe ori aceeași soluție a plafonării prețului gazelor,  însă social-democrații au fost catalogați de liberali ca fiind „populiști”, iar propunerea a fost considerată ca fiind incompatibilă cu ideea de „piață liberă”.

Europarlamentarul a scris: „Plafonarea prețului gazelor, o veste bună pentru noi… o veste proastă pentru unii!

Unii au sărit ca arși, ultima dată ieri, când noi, cei de la PSD, am cerut din nou discutarea de urgență a reglementării prețurilor la gaze și energie. Critica principală a fost că am fi… populiști, comuniști, retrograzi care nu înțeleg «binefacerile liberalizării»… Probabil că ei le înțelegeau biiine de tot!!!

Azi, 26 din cele 27 de state UE (excepția fiind rătăcita Ungarie) nu doar că au decis reducerea consumului de gaze cu 15%, dar au și cerut Comisiei Europene o evaluare urgentă a plafonării prețului gazelor. După consultarea țărilor membre, Comisia trebuie să vină cu propuneri concrete. Ce de «populiști» în UE!…

Când vezi goana după soluții a tuturor guvernelor europene (mai puțin al Ungariei, care și-a vândut pentru gaze ultima brumă de demnitate națională), când te confrunți la tine acasă cu falimentul strident al liberalizării pieței energiei, când piața nu doar că e distorsionată, ci disfuncțională, când spaima românilor sunt facturile la lumină și încălzire, când firmele încep să trimită oameni acasă – ei bine, în situația asta, mai lăsați gargara cinică, voi, apostoli (și beneficiari?) ai profiturilor nerușinate din energie!

Orban, Cîțu, Popescu… cum e cu «piața liberă»? Aud?

 

P.S. – Postarea ministrului energiei din Italia https://twitter.com/davcarr…/status/1551907998506917889…

P.P.S. – Traducerea:

Plafonarea prețurilor: recunoașterea importanței securizării furnizării energiei la prețuri accesibile, în special în contextul eforturilor de reducere în mod obligatoriu a cererii, asigurând în același timp fluxul de gaz acolo unde este cea mai mare nevoie în spirit de solidaritate și pentru protejarea pieței interne a UE, Comisia evaluează de urgență diferite posibilități de a introduce plafonarea prețului la gaze. Pentru acest lucru, Comisia va consulta Statele Membre (și partenerii internaționali, unde este cazul) și va raporta înapoi în toamnă cu propuneri specifice, după caz.