MIHAI TUDOSE: PENTRU CEI CIRCA 3 MILIOANE DE ELEVI DIN ROMÂNIA SUNT NECESARE 6 MILIOANE DE MĂȘTI PE ZI, 30 DE MILIOANE DE MĂȘTI ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ. EXISTĂ MĂȘTILE ASTEA SAU VOM AJUNGE IARĂȘI LA PREȚURI DE SPECULĂ?

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) are mari dubii că noul an școlar va începe în condiții bune, așa cum tot dau asigurări oficiali din Ministerul Educației, în contextul în care în circa două săptămîni vor începăe cursurile și încă nu sunt elaborate normele în baza cărora ar trebui să acționeze autoritățile locale, pentru a proteja din toate punctele de vedere sănătatea copiilor și a cadrelor diactice, în contextul pandemiei de coronavirus.

Tudose a vizitat astăzi șantierul podului peste Dunăre, împreună cu președintele CJ Brăila, Iulian Chirac (PSD) și primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD) și a făcut și câteva declarații, răspunzând întrebărilor ziariștilor.

Europarlamentarul a comentat, printre altele, că Guvernul a decis ca elevii să poarte măști la clasă, dar nu se știe clar dacă vor exista pe piață zecile de milioane de măști care ar fi necesare săptămânal, pentru a se respecta regulile impuse în acest sens : „Și dvs, ca și noi, ați trecut prin toate campaniile electorale. N-am văzut niciodată un guvern care să se ocupe în 90% din timpul în care iese public atacând opoziția, în loc să iasă cu proiecte, cu propuneri, cu niște lucruri constructive sau să explice ce au făcut. 90% din timpul alocat ieșirilor publice sau comunicatelor este despre opoziție, ce răi suntem noi, cei din opoziție.

Mai sunt două săptămâni și un pic până la începerea anului școlar, s-a aruncat pisica în curtea autorităților locale, pe niște formule foarte simpatice: «Primăriile și Consiliile de Administrație ale școlilor vor trebui să ia măsuri, să implementeze niște măsuri pentru ca procesul educațional să se desfășoare în condiții optime, pe baza hotărârilor și a normelor care se vor elabora». Citat de ieri. «Se vor elabora»… Cred că ar fi bine să le elaboreze până în decembrie, că poate află că școala începe pe 14 septembrie…

Nu e nimeni în stare să dea un răspuns: sunt 3 milioane de elevi (în afară de studenți). Conform normelor elaborate de ministrul «deștept asiptomatic» de la Sănătate ar trebui să poarte fiecare elev două măscuțe  – asta înseamnă 6 milioane de măscuțe pe zi. Într-o săptămână de școală – în prima săptămână – înseamnă 30 de milioane de măscuțe numai la elevi. O întrebare: există măscuțele astea?

Nu știm dacă măștile astea vor exista fizic; suntem cumva în pericolul să trăim ce am trăit în martie, când nu se găseau măști, când ajunsese masca la 15-20 de lei. Începe din nou specula cu măști”.