Militaru: La APIA Braila se lucreaza noaptea pentru procesarea cererilor de subventii, fiindca sistemul informatic nu face fata

P1070395

Presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli (APA) Braila, Vasile Datcu, a vorbit astazi, facand haz de necaz, despre problemele pe care le au fermierii romani in a-si incasa subventiile, din cauza ca sistemul informatic ce proceseaza cererile lor nu face fata volumului extrem de mare de date. Datcu a comentat, in cadrul Adunarii Generale a APA, ca in toata tara, dar si la APIA Braila, calculatoarele se defecteaza sistematic, fiindca programul informatic conceput pentru subventiile pe PAC (Politica Agricola Comuna) 2007-2014 nu este adecvat pentru noul PAC, si nimeni nu s-a gandit la asta din timp: “PAC 2007-2014 avea doua masuri si a treia, pe ici, pe colo. Noul PAC contine 6 masuri, deci cel putin dublu, ca numar de informatii. Bineinteles ca toata lumea a stat linistita si ce credeti? S-au trezit prin septembrie ca vor sa bage un halterofil de 200 de kg in pantalonii copilului sau! Nu mai incape! Deci voiau sa proceseze un numar aproape triplu de informatii, cu un un proiect informatic construit pentru 2 masuri si un pic – si a inceput toata lumea sa observe ca ceva nu e in regula. Din septembrie pana in decembrie 2015, asta au facut, pentru ca la final sa constate: <<Domnule, e prea mic sistemul pentru numarul de informatii!>>. Si-am ajuns fara subventii! Ne-a dat numai avansul la una dintre ele. Si acum o sa va spun o veste si mai interesanta: si acum 3-4 zile, la Braila, bietul sistem informatic gafaia! Au inceput sa proceseze, au inceput sa bage datele, dar nu prea mergea…”.

“Dar ce, aveti impresia ca acum merge? Le procesam noaptea!”, a comentat directorul APIA Braila, Daniela Militaru.

“Oamenii astia vin noaptea, umbla ca orbetii de 4 luni, merg calculatoarele 20 de minute, dupa care cad! Nu incape atata informatie… Avem probleme, pentru ca riscam sa pierdem o multime de bani care, pana la urma, ni se cuvin. Si am ajuns, iata, in preajma lui 8 aprilie, cand asteptam sa ni se dea banii”, a mai spus Datcu.

In acelasi context, directorul APIA Baila i-a rugat pe agricultorii braileni sa-si depuna cererile de subventii din timp, fiindca daca acum subordonatii sai vin si noaptea, ca sa le poata procesa, mai tarziu, daca cei mai multi fermieri vor lasa depunerea cererilor pe ultima suta de metri, institutia sa nu va mai putea face fata.