Minciuna electorală are picioare scurte: taxa pe apa de ploaie nu s-a eliminat, așa cum li s-a spus luna trecută brăilenilor. După o scurtă dispariție, taxa meteo a reapărut în facturi luna aceasta

Hocus pocus cu taxa pe apa de ploaie, în facturile emise de CUP Dunărea Brăila.

Luna trecută taxa pe apa meteo a dispărut din facturi, iar la unele blocuri au fost puse afișe prin care administratorii asociațiilor de proprietari informau cetățenii că „s-a eliminat taxa pe apa de ploaie”.

Mulți brăileni, care nu cunosc modul în care se iau aceste decizii și parcursul legal al unei asemenea hotărâri, chiar au crezut că primarul Marian Dragomir (PSD) și partidul său au eliminat taxa pe apa de ploaie. Bătea la ochi „coincidența” cu intrarea în  campania electorală, dar oamenii erau mulțumiți că măcar au scăpat de acea taxă și de faptul că nu mai sunt obligați să plătească pentru adevărate inundații în perioade în care în realitate n-a căzut în oraș nici măcar o picătură de apă de ploaie.

Pentru cei care știu însă care este traseul legal, dispariția apei meteo din facturi a fost cel puțin suspectă, fiindcă CLM Brăila nu luase nicio hotărâre de acest gen, iar primarul nu are dreptul legal să decidă de unul singur să elimine taxa pe apa de ploaie. Mai mult, cu câteva săptămâni în urmă, Marian Dragomir declarase (din  nou) că eliminarea taxei pe apa de ploaie este ilegală.

Ca atare, nu se respectase procedura legală pentru eliminarea unei taxe (oricare ar fi ea), Dragomir doar ce spusese că ar fi ilegal să se elimine taxa pe apa meteo, dar peste noapte, taxa respectivă nu mai apărea în facturile brăilenilor, iar aceștia erau anunțați de administratorii asociațiilor de proprietari că aceasta s-a eliminat. Și cel mai suspect era că primarul nu se lăuda că el și PSD-ul au eliminat taxa pe apa de ploaie, când el se laudă cu orice fir de iarbă care crește în municipiu și chiar și cu ce nu crește, ci scade în municipiu. Fiindcă totul ține de perspectivă și dacă te uiți din poziția potrivită, poți face să pară că s-a dus în sus ceea ce s-a dus mult în jos.

Vă amintiți de autobuzele noi achiziționate pentru transportul public de călători:? Când erau aduse autobuzele, le înșira în fața Palatului Administrativ și se laudă cu ce a cumpărat el pentru brăileni. Când unul dintre acestea a luat foc, Dragomir a zis că Ministerul Dezvoltării, condus de PNL, e de vină, fiindcă acel minister a cumpărat autobuzele.

Ideea e că Marian Dragomir e volatil ca briza primăverii, face din ce e rău să pară bine, după cum îi convine.

Cert este că dispariția taxei pe apa de ploaie din facturi a făcut ca în spațiul public să fie puse niște întrebări legitime legate de acest lucru, ca să știm și noi, cetățenii, dacă s-a eliminat cu adevărat taxa respectivă sau a fost scoasă temporar (și ilegal) înainte de campania electorală și după alegeri vom plăti potopul pe 3 luni dinainte de alegeri, când PSD a ținut ploaia să nu cadă.

Și dacă s-a scos taxa, să știm și noi pe ce bază legală, că Marian Dragomir zicea că așa ceva e ilegal, după care a zis că și el ar fi de acord cu asta, dar așteaptă să se termine procesul inițiat de liberali pe tema tarifului exagerat al apei potabile, după care a zis că și lui i se pare prea de tot să fim puși să pătim apa de ploaie când nu plouă, după care a zis iar că e ilegal să scoatem taxa pe apa de ploaie.

Ne gândeam că poate acum va veni cu o nouă variantă: „Eu, Marian Dragomir, am găsit soluția legală pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie. Eu și PSD am eliminat taxa pe apa de ploaie. Asta ca să le arăt liberalilor că nu acțiunile populiste în instanță sunt soluția, ci soluțiile găsite de noi, de PSD, fiindcă pentru noi interesul comunității este mai presus de orice, nu interesele politice de conjunctură. Ce n-au făcut liberalii de atâția ani de zile, de când cer reducerea tarifului la apa și eliminarea taxei pe apa de ploaie, iată că am făcut eu! Slavă mie!”.

N-a fost să fie. Probabil că și cei de la CUP Dunărea și-au dat seama că joaca aceasta de-a alba neagra cu apa meteo din facturi poate lua aspecte penale, așa că și-au dat cu reveneală și au început să treacă din nou taxa respectivă în facturi.

Unii administratori de asociații spun că nu a fost inițiativa lor să pună acele afișe în care cetățenii erau informați că s-a eliminat taxa pe apa meteo și că nu au mințit cu bună știință, ci așa li s-a spus de la CUP. Era și greu de crezut că acești oameni au încercat să înșele proprietarii din proprie inițiavă…

Așadar, manevra electorală cu așa-zisa eliminare a taxei pe apa de ploaie n-a ținut. Dar PSD-iștii sunt inventivi, vor inventa alte manevre de acest gen, cu care să mai rupă niște voturi. Deocamdată sunt ocupați cu planificarea MEGA-sărbătorii dedicate performanțelor HC Dunărea.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns