Ministerul Transporturilor: Podul peste Dunare de la Braila va costa peste 246 de milioane de euro

pod

Ministerul Transporturilor anunta, intr-un comunicat dat publicitatii, ca in perioada imediat urmatoare se va anunta castigatorul licitatiei pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru constructia podului peste Dunare dintre Braila si Tulcea, dupa care va derula procedura legala pentru incheierea contractului de executie a lucrarilor. In acelasi document, se precizeaza ca valoarea investitiei amintite se va ridica la peste peste 246 de milioane de euro: „Ministrul Transporturilor, Ioan Rus s-a intalnit recent, la sediul MT, cu reprezentanti ai autoritatilor locale din judetele Galati si Braila pentru a discuta despre proiectele prioritare de infrastructura rutiera ce urmeaza a fi implementate in cele doua judete. Unul dintre aceste proiecte este constructia podului peste Dunare, proiect inclus in Master Planul General de Transport. Proiectul, in valoare estimata la peste 246 de milioane de euro, urmeaza sa fie implementat in perioada de programare 2014-2020.
Podul peste Dunare, asa cum a fost el testat in modelul national de transport ce sta la baza MPGT, urmareste fluidizarea fluxurilor de trafic auto din zonele Galati, Braila si Tulcea, avand asigurate conexiunile la retelele de transport existente, precum si la viitorul drum expres, cuprins in Master Planul General de Transport, ce leaga orasele Galati si Tulcea, de judetul Constanta. In privinta proiectului podului peste Dunare de la Braila, CNADNR va anunta in perioada imediat urmatoare castigatorul licitatiei pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru constructia podului. In etapa urmatoare, CNADNR va derula procedura legala pentru incheierea contractului de executie a lucrarilor. Ministerul Transporturilor estimeaza ca executia lucrarilor la podul peste Dunare de la Braila va incepe in primavara anului 2016”.

Ministerul Transporturilor nu exclude insa complet varianta construirii si a  unui tunel pe sub fluviu, sustinuta de galateni: “Proiectul tunelului pe sub Dunare, propus de autoritatile locale din Galati, ca solutie la problemele de trafic auto din zona, urmeaza sa fie testat in MPGT pentru a analiza sustenabilitatea economica a acestuia. In functie de rezultatele testarii prin modelul national de transport, proiectul tunelului pe sub Dunare ar putea fi inclus la finantare pe fonduri europene in cadrul MPGT, sau initiata procedura de catre autoritatile locale, pentru implementarea proiectului prin concesiune”.