Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, apel lansat la Brăila: „Vă rog, semnalați tot ce este negativ la activitatea turistică, dar vă rog, haideți să facem un efort comun ca să promovăm și ce-i pozitiv!”

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu (PNL), îi sfătuiește pe români să-și facă în țară concediile, nu în străinătate, pentru că în opinia sa, România prezintă niște avantaje ca destinație turistică, în comparație cu alte țări: „Noi în România avem extrem de multe forme de turism. Putem spune că avem un dezavantaj, de exemplu, față de vecinii de la sud, bulgarii sau grecii, dacă discutăm de turismul de litoral, pentru faptul că avem perioada propice mai scurtă. Spre deosebire de ei, avem turism montan, avem ecoturism, avem agroturism, avem turism religios, avem cultural, avem mai nou turism festivalier și avem ce oferi. Nu mai zic că avem și turismul balnear. Noi avem în momentul de față doar 32 de stațiuni balneare în România, dar avem peste 100 de locații cu resurse minerale în care se pot constitui noi stațiuni”.

Ministrul a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă organizate la Brăila ieri, la sediul PNL.

În contextul în care este știut faptul că România are de oferit peisaje superbe și obiective culturale și turistice deosebite, am atras atenția asupra faptului că românii se plâng de calitatea serviciilor din turism oferite în România, comparativ cu alte țări și de prețurile care sunt mult mai mari în România, comparativ cu alte țări.

Ministrul a comentat că și în turism, ca peste tot în sectorul economic, funcționează cererea și oferta și că ar fi de dorit ca dacă se fac comparații între prețuri, să se ia în considerare servicii de aceeași calitate: „Primul care va spune că nu este în regulă va fi exact turistul, pentru că fie va avea un sejur mai mic, fie va renunța și cu siguranță va face comentarii negative despre destinația respectivă. Dar generalizările, cel puțin pe componentele negative, nu fac bine nimănui.

Pe de altă parte, sunt absolut convins că aceste aspecte trebuie corectate. Activitatea turistică e o activitate care nu e exclusivă. Dacă nu există o colaborare între cel puțin 2-3 părți nu ai succes, pentru că poți avea o investiție privată minunată și să nu poți ajunge la ea sau mediul înconjurător să nu fie întreținut sau parcurile sau iluminatul…”.

Ministrul a mai declarat că „în ultimii 30 de ani statul n-a fost în stare să facă promovarea unitară a destinației turistice România”.

Cadariu a mai spus că noi, românii, avem o tendință să ne concentrăm pe a scoate în evidență aspectele negative și a făcut un apel în acest sens: „Vă rog, semnalați tot ce este negativ la activitatea turistică, dar vă rog, haideți să facem un efort comun ca să promovăm și ce-i pozitiv – și din punct de vedere al administrației locale, și din punct de vedere al investițiilor private!”.

(foto- ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, alături de președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa)