Ministrul Cseke Attila: Așteptăm solicitarea de la Primăria Brăila și suntem dispuși să ajutăm cu finanțarea pentru construcția unei creșe, într-o primă etapă

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Cseke Attila, s-a aflat astăzi județul Brăila, într-o vizită de lucru. El s-a întâlnit cu prefectul Nicușor Ciocan, cu directorul general al ADR-SE, Luminița Mihailov, cu președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac și primarul municipiului, Marian Dragomir.

​De asemenea, ministrul a vizitat câteva obiective din județ: *Bazinul de înot Olimpic, proiect CNI; *Consolidare și amenajare clădire birouri OCPI, proiect CNI; *Consolidare, restaurare, conservare și punere în  valoare a Bisericii Bună Vestire Brăila, Parohia mixtă Romano-Elena,  proiect POR; *Podul suspendat peste Dunăre. Mai apoi Cseke Attila s-a întâlnit cu primarii din județ, după care a participat la o conferință de presă.

Ministrul a vorbit ziariștilor despre Programul Național de Construcție de Creșe, care vizează construirea a sute de creșe noi, în toate județele țării: „Avem studii de fezabilitate pe cele 3 tipuri de creșe – pentru creșe de 50 de locuri, pentru creșe de 70 de locuri și de 110 locuri. Până la sfârșitul lunii august dorim să avem primele acordări de finanțări pe construcție de creșe.

Am avut o discuție dimineață legată de acest subiect și cu autoritățile locale și în mod special cu domnul primar al municipiului Brăila; l-am îndemnat să se depună cerere de finanțare pentru acest proiect, pentru că din ceea ce am văzut, în toată țara este o lipsă acută de creșe și acest program al statului va asigura un salt calitativ.

De asemenea, este deja o decizie guvernamentală ca din septembrie să intre în vigoare Legea prin care cheltuielile de funcționare ale creșelor se preiau în bugetul Ministerului Educației, ceea ce înseamnă o degrevare importantă de sarcini financiare ale unităților locale.

Vom începe acest program de construcție de creșe cu partea urbană mai dezvoltată, cu mai mulți locuitori, urmând ca în analizele ulterioare să vedem și nevoile de la nivel mai de jos. Așteptăm această solicitare de la municipiul Brăila și suntem dispuși să ajutăm cu finanțarea în prima etapă a cel puțin unei creșe. Să știți că sunt creșe moderne, prevăzute cu spălătorie proprie, cu bucătărie proprie, cu corp medical, cu toate cele necesare”.