Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, după discuția cu avocații din Brăila: „Dacă s-ar ajunge la supraimpozitarea profesiilor liberale, acestea ar fi îngenuncheate. Această măsură ar putea fi neconstituțională”
„O discuție onestă despre obstacolele pe care le întâmpinăm, despre sărăcia ocupării schemei de personal, pentru că Brăila este pe o hartă foarte neplăcută atunci când vine vorba de ocuparea schemelor de personal – avem puțini judecători, puțini procurori angrenați în actul de justiție la nivelul județului Brăila și împreună cu toți colegii mei din minister, cu CSM-ul, vom încerca să găsim soluții – fie ele și punctuale – rapide, pentru a putea eficientiza actul de justiție” – astfel a caracterizat ministrul Justiției, Alina Gorghiu (PNL), discuțiile pe care le-a purtat astăzi, pe rând, cu reprezentanții judecătorilor brăileni (Judecătoria Brăila și Tribunalul Brăila), cu cei ai procurorilor brăileni (Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila și Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila) și apoi cu cei ai avocaților din județul nostru (Baroul Brăila).
Gorghiu a fost însoțită la aceste discuții de secretarul de stat George Cătălin Șerban.
Ministrul Justiției a dat câteva detalii cu privire la subiectele abordate în cadrul acestor discuții și a precizat că una dintre acestea este „o temă pe care cred că în premieră o fac cunoscută în spațiul public” – aceea a recuperării prejudiciilor produse prin infracțiuni. Mai exact, Alina Gorghiu a explicat că s-a creat o aplicație informatică care transparentizează procesul de recuperare a creanțelor, care va deveni operațională în acest an și care include date și informații pentru a putea fi identificat bunul, pentru a putea vedea care este autoritatea care a dispus măsura asiguratorie și tipul de infracțiune care a stat la baza emiterii ordonanței, precum și hotărârea de instituire a sechestrului.
Pe de altă parte, Gorghiu a afirmat că în discuția cu avocații din Brăila, aceștia și-au expus poziția cu privire la măsurile pe care le ia în calcul Guvernul Ciolacu și care ar urma să stabilească în sarcina profesiilor liberale (inclusiv a avocaților) o sarcină fiscală dublă și chiar mai mare, prin impunerea unor contribuții CASS neplafonate, în sistem real. Ea a declarat că a vorbit în ultimele zile și cu avocații, și cu notarii, și cu consultanții fiscali din țară și cu toții sunt nemulțumiți, asemeni avocaților din Brăila și spun că vor uzeze de toate mijloacele legale pentru a se opune acestor măsuri fiscale: „Profesiiile liberale – și în principal avocații – au un rol esențial în înfăptuirea actului de justiție. Cu ajutorul lor poate fi înfăptuit un act de justiție de calitate, respectând celeritatea și cred că e foarte important să nu ajungem la acțiuni de protest din partea avocaților.
Ca atare, nu doar ca ministru al Justiției, dar ca liberal și ca avocat – chiar dacă nu mai practic în acest moment profesia -, am rezonat cu îngrijorările profesiilor liberale cu privire la posibila supraimpozitare a veniturilor din profesiile liberale. O spun cât se poate de responsabil că dacă s-ar ajunge la acest lucru, profesiile liberale ar fi îngenuncheate. Eu nu îmi permit să nu spun public lucruri care sunt adevărate.
De aceea vă asigur că am un dialog constant cu colegii din Ministerul de Finanțe pe acest subiect, Uniunea Națională a Barourilor din România a fost foarte activă în explicarea acestei situații care ar putea fi neconstituțională, discriminatorie și le garantez tuturor că vom găsi o soluție potrivită, astfel încât să nu punem piedici profesiilor liberale”.