Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: „Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila funcționează acum într-un procuror, dintr-o schemă de 19 sau 16. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă eliminăm toate posturile vacante”

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu (PNL), a declarat astăzi la Brăila că orice măsură care vizează reducerea cheltuielor bugetare prin eliminarea posturilor vacante trebuie discutată nuanțat, pe fiecare sistem în parte.

Gorghiu s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Parchetelor din Brăila, a Tribunalului Brăila și ai Judecătoriei Brăila, iar aceștia i-au prezentat efectele pe care le-ar avea asupra instituțiilor amintite un act legislativ care ar impune de eliminarea posturilor vacante: „Când vorbim de Justiție, dacă vom elimina toate posturile vacante, putem să spunem că închidem foarte multe Parchete mici din România și foarte multe instanțe din România.

Vă dau un exemplu de la Brăila: Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila la momentul acesta funcționează într-un procuror, dintr-o schemă de 19 sau 16. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă eliminăm toate posturile vacante… Nu mai poți să delegi pe nimeni, nu mai poți să aduci pe altcineva.

Justiția nu poate intra într-o analiză globală, paușală, trebuie făcută această analiză distinctă pe capitolul Justiție, mai ales că noi suntem monitorizați în raportul de țară pe justiție. Nu se pune problema să ne ocupăm de tăieri acum în sistemul de justiție.

Sunt convinsă că vom găsi înțelegere și la premier, și la colegii de coaliție, pentru a nu prejudicia până la urmă cetățeanul”.

Am întrebat-o pe Gorghiu cum se va găsi această soluție, în condițiile în care lideri PSD (mai exact, președintele Marcel Ciolacu și europarlamentarul Mihai Tudose) au amenințat zilele trecute cu ruperea coaliției și alegeri anticipate, dacă PNL nu va susține reformele fiscale pe care le propun social-democrații.

Liberala consideră că cei care amenință cu alegerile anticipate „se alintă”: „Eu cred că a fost o declarație hazardată, nu știu să fie o declarație serioasă asta cu anticipatele și cu ieșirea de la guvernare, pentru că nimeni, în contextul prin care trecem, dacă are respect pentru societatea românească, niciun lider politic nu-și permite să creeze o criză politică. Avem de reglat un deficit care, într-adevăr, este mare, dar care doar prin stabilitate și decizii înțelepte, dar nuanțate, se poate surmonta; avem niște reforme angajate prin PNRR și de acei bani avem nevoie ca de aer în România. Elementul de seriozitate în fața oricărui partener nu poate fi arătat decât în această manieră și am convingerea că în perioada următoare toată lumea se va concentra la rezolvarea problemelor și nu la discuții care să arate că avem momente în care ne mai alintăm sau nu. Asta cu ieșirea de la guvernare pot s-o tratez în cheia unui alint”.