MINISTRUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE, DESPRE SITUAȚIA DE LA FABRICA DE CONFECȚII DIN BRĂILA CARE A FOST ÎNCHISĂ: SUNT ZECI DE ANGAJAȚI INFECTAȚI CU CORONAVIRUS. NU S-A AJUNS AICI PESTE NOAPTE. CUM DE S-A AJUNS AICI?

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat astăzi pe o rețea de socializare că la următoarea ședință de Guvern se va discuta „reglementarea care să asigure acordarea de șomaj tehnic pentru angajații sănătoși, dar trimiși acasă, în condițiile închiderii unei companii”.

Ministrul a precizat că această reglementare a fost elaborată și ca urmare a discuției pe care a purtat-o personal cu prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, care i-a adus la cunoștință situația unei firme de confecții din municipiu care și-a întrerupt activitatea, ca urmare a faptului că în perioada anterioară, mai mulți angajați au fost confirmați cu COVID-19. Mai exact, Boboc i-a spus că în actualul context legislativ nu este cert dacă salariații care au primit recomandarea izolării vor primi concediu medical, iar ceilalți salariați ai societății nu beneficiază de șomaj tehnic și ca atare, este necesară o modificare a OUG nr.30/2020, care stabilește măsuri în domeniul protecției sociale în contextul răspândirii COVID-19.

Ministrul Alexandru a comentat în postarea făcută pe o rețea de socializare: „Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, mi-a semnalat faptul că într-o firmă de confecții din Brăila, majoritatea angajaților a fost infectată/a fost contact direct și prin decizia autorităților județene, întreaga întreprindere a fost închisă pe o perioadă determinată. Angajații bolnavi urmează să fie tratați (le doresc multă sănătate!), cei sănătoși, însă, vor merge acasă, până la reluarea activității în condiții optime.

Am înțeles că în asemenea situații punctuale, când autoritățile județene decid măsuri de restricție, există impact major asupra angajaților și a angajatorilor. Și am propus o soluție. Reglementarea care să asigure acordarea de șomaj tehnic pentru angajații sănătoși, dar trimiși acasă, în condițiile închiderii unei companii, va fi pe masa Guvernului la următoarea ședință.

Am însă cel puțin două întrebări. Sunt zeci de angajați infectați. Nu s-a ajuns aici peste noapte. Cum de s-a ajuns aici?

Când angajatorul a văzut cum crește numărul cazurilor de persoane infectate, nu s-a gândit, de exemplu, să verifice temperatura la intrarea în unitate ca măsură suplimentară de verificare? Când am vizitat Botoșaniul, la companii din același domeniu, nu doar că am atras atenția că angajații, prin poziționarea mașinilor & echipamentelor de lucru, sunt prea apropiați, ci am și cerut direct șefului ITM să verifice că se iau toate măsurile de prevenție, inclusiv verificarea temperaturii. Când ai sute de angajați, cu atât mai mult, iei măsuri suplimentare.

De ce ITM și alte instituții cu atribuții de control se rezumă doar la ședințe la Prefectură? Rolul lor este să iasă pe teren. În cazul companiei din Brăila, am cerut explicații pentru a vedea unde au făcut verificări reprezentanții ITM Brăila, în această perioadă.

Prim-ministrul României, Ministrul Muncii, în subordinea căruia este Inspecția Muncii, cer verificări pe teren asupra respectării măsurilor de protecție. Știu explicațiile – nu poate fi câte un inspector în spatele fiecărui angajator/angajat, este nevoie de responsabilitate individuală și, mai ales, de management. Managerii cluburilor, fabricilor de confecții, etc au responsabilitatea tuturor celor preluați în incintă.

Susțin revenirea în activitate NUMAI cu asigurarea tuturor măsurilor de protecție. Angajații trebuie să fie sănătoși pentru a avea randament. Nu vreau să închidem economia. Sunt cea care a văzut presiunea socială pe durata acordării sprijinului guvernamental. Dar responsabilitate pot să vreau”.