MINISTRUL OROS: AM DAT DESPĂGUBIRI PENTRU CULTURILE CALAMITATE, DAR SOLUȚIA PE TERMEN LUNG ESTE ACEEA DE A INVESTI FOARTE REPEDE ȘI FOARTE MULT ÎN INFRASTRUCTURA DE GESTIONARE A APEI

„Anul acesta județul Brăila, din nefericire, a fost afectat de secetă, aproape 78.000 de ha au fost afectate, pentru culturile înființate în toamna anului trecut. Din datele pe care le avem, pentru culturile înființate în primăvară situația nu stă deloc mai bine; în toată zona Mării Negre a fost înregistrată o secetă pedologică puternică și extremă” – este declarația făcută astăzi la Brăila de ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Ministrul a fost însoțit de directorul general adjunct al ANIF, Adrian Constantin Bîrzoi, dar și de doi dintre candidații PNL Brăila la alegerile parlamentare: Alexandru Popa (Camera Deputaților) și Alexandru Bucălău (Senat).

Oros a vorbit și despre modul în care Ministerul Agriculturii a susținut fermierii afectați de seceta extremă: „Am încercat să venim în sprijinul fermierilor, am oferit despăgubiri aproape 200 de milioane de euro pentru culturile înființate în toamnă și vom identifica surse pentru a-i despăgubi și pe cei care au înființat culturi în primăvară, pentru că așa este corect. Dar soluția pe termen lung, soluția realistă este aceea de a investi foarte repede și foarte mult în ceea ce noi numim o infrastructură de gestionare a apei – și aici nu mă refer doar la infrastructura pentru irigații. Avem peste 2,8 milioane hectare cu amenajări pe desecare-drenaj care sunt în aceeași stare ca și infrastructura de irigații, lucrări de combatere a eroziunii solului nu s-au făcut de multă vreme; de asemenea, trebuie să extindem repede Sistemul național antigrindină și și de creștere a precipitațiilor, dar și lucrările de prevenire a deșertificării. Am dedicat 6,5 miliarde de euro pentru aceste lucrări”.

După conferința de presă ministrul, împreună cu directorul general adjunct al ANIF și cei doi candidați PNL a vizitat stațiile de pompare a apei din localitățile Gropeni, Stăncuța,  Spiru Haret  și Lacu Rezii.