MINISTRUL OROS: AVEM O PROBLEMĂ CU FORȚA DE MUNCĂ RESPONSABILĂ ȘI CALIFICATĂ ÎN AGRICULTURĂ. SOLUȚIA REALISTĂ ESTE ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL DUAL

„Avem o problemă cu forța de muncă responsabilă și calificată în agricultură și aici soluția realistă este învățământul profesional dual” – este declarația ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care s-a aflat la finele săptămânii trecute într-o vizită electorală la Brăila. El a fost însoțit de directorul adjunct al ANIF, Adrian Constantin Bîrzoi, cei doi participând la o conferință de presă alături de candidații PNL la alegerile parlamentare Alexandru Popa (Camera Deputaților) și Alexandru Bucălău (Senat).

Cu privire la subiectul forței de muncă din agricultură, ministrul a afirmat că „toate liceele agricole care intră în acest contract de învățământ profesional dual cu agenți economici, cu fermieri, cu procesatori vor primi sprijin din partea ministerului. Am prins și în Programul național strategic măsuri în care aceste licee sunt eligibile dacă fac parteneriate de învățământ dual cu agenții economici, în așa fel, încât banii pe care-i primesc de la Ministerul Învățământului să fie suplimentați cu banii pe care o să-i oferim noi de la Ministerul Agriculturii fie direct, fie prin intermediul acestor proiecte”.

Oros a mai spus că o altă prioritate pentru Guvernul Orban o reprezintă asigurarea schimbului de generații, în condițiile în care „fenomenul de îmbătrânire este unul real nu numai în țara noastră, în toată Europa și de aceea au fost demarate programe pentru încurajarea instalării tinerilor fermieri în agricultură și în zona rurală. Și în România s-au desfășurat și se vor desfășura în continuare aceste programe; pentru viitoarea perioadă 2022-2026 am alocat 520 de milioane euro.

Dar nu este suficient doar să lansăm aceste programe și să nu monitorizăm ceea ce se întâmplă cu acești tineri fermieri care se instalează. Am observat că foarte mulți dintre ei, din păcate, fie că și-au propus din start doar să acceseze programul iar apoi, după finalizarea perioadei de monitorizare, să părăsească agricultura, fie alții, nefiind ajutați ca în anii următori să se consolideze, să aplice și pentru alte măsuri, în așa fel încât să li se permită să rămână în agricultură, au părăsit această zonă de activitate”.

Ministrul a vorbit și despre soluțiile pe care le-a găsit Guvernul în acest sens.