Ministrul Raluca Turcan: Am întâlnit la Viziru oameni în putere cu zero clase, ceea ce îi face inaccesibili în momentul de față pentru cursuri de calificare pentru piața muncii

„Am ținut să vin astăzi în județul Brăila pentru a evalua «la firul ierbii» două teme importante pe care le urmărim prin măsuri la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Una dintre ele este aceea legată de asistența socială, iar alta este aceea legată de procesul de evaluare – recalculare a tuturor pensiilor din sistemul public din România” – este declarația făcută astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Ea a fost însoțită de directorul general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Lăcrămioara Corcheș și de președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, precum și se secretarul de stat Cătălin Boboc, președintele PNL Brăila.

Raluca Turcan și-a început vizita în comuna Viziru, unde numărul șomerilor cu studii primare este cel mai mare din județul Brăila și unde există circa 840 de beneficiari de ajutoare sociale.

Ministrul s-a întâlnit cu o parte dintre beneficiarii de venit minim garantat, cu care a discutat despre situația acestora și despre posibile soluții pentru ca ei să reintre pe piața muncii: „În privința celor care au posibilitatea să intre pe piața muncii, cu toate că beneficiază de ajutor social, în localitatea Viziru cifrele sunt încurajatoare, cu o singură condiție: dacă și autoritățile locale se mobilizează prin investiții la nivel local. Acolo există aproximativ 439 de persoane care sunt înscrise la ajutor social, doar 16 se află în indemnizație de șomaj, ceea ce înseamnă că aceia care sunt înscriși la ajutor social au capacitatea de muncă.

Ce probleme sunt? Pe de o parte, lipsa educației necesare pentru unii dintre ei pentru a intra pe piața muncii. Am întâlnit oameni în putere cu zero clase, ceea ce îi face inaccesibili în momentul de față pentru cursuri de calificare pentru piața muncii. Și atunci pentru ei soluția pe care noi am propus-o și o vom urmări la nivelul localității și județului este aceea de a desfășura cursuri «A doua șansă», astfel încât acești oameni să capete un nivel de educație”.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a vorbit despre varianta primirii unor repartiții pentru un loc de muncă, „lucru care s-a și întâmplat, dar și aici este nevoie de perseverență. Noi găsim locuri de muncă, intermediem relația angajat-angajator, trebuie doar voință să-și păstreze locurile de muncă. Am constatat că există deschidere din partea unui investitor local care a acceptat repartiția la locul de muncă, însă acelea nu au fost păstrate decât în proporție de 10%”.