Ministrul Raluca Turcan, despre variantele avute în vedere pentru folosirea imobilului fostei Policlinici de copii: Un contract de închiriere sau un parteneriat sau alte forme juridice de împărțire a unui imobil

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat astăzi la Brăila că i-a fost sesizată chestiunea legată de clădirea fostei Policlinici de Copii, care este în prezent proprietatea Casei Județene de Pensii și care zace nefolosită de decenii. Ministrul a spus că a și văzut clădirea și „a avut discuții cu privire la posibile parteneriate care pot fi lansate pentru valorificarea ei”.

În contextul în care imobilul a intrat în reabilitare în urmă cu mai mulți ani, dar în decembrie 2013 lucrările s-au blocat și nici până acum nu s-au mai finalizat, am întrebat-o pe Turcan cum se poate face un contract cu alte instituții interesate să funcționeze în acel spațiu, iar aceasta a răspuns: „Dacă faci un contract de închiriere sau un parteneriat sau alte forme juridice de împărțire a unui imobil, poți să facă să acei parteneri investiții, dacă nu sunt suficienți bani”.

„Este o scrisoare de intenție din partea Parchetului, care este dispus să-și asume și finalizarea lucrărilor care mai sunt de făcut acolo, sigur, urmând ca apoi să folosească o parte din imobil.

Chiar discutam cu colegii de la Casa de Pensii că acel imobil este poate prea mare pentru CJP, este funcțional și noi vom porni demersurile juridice, pentru că știți foarte bine, nu poate un alt minister să bage bani acolo dacă nu sunt perfectate documentele”, a complet Cătălin Boboc, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Acesta ne-a mai spus că, de fapt, parteneriatul care este avut în vedere se referă la cedarea în proprietatea Ministerului Public a unei părți din clădirea amintită, astfel încât acesta să poată aloca bani pentru finalizarea lucrărilor. În acest fel, s-ar putea găsi o finanțare pe care Ministerul Muncii nu o poate asigura în prezent. De asemenea, Boboc a precizat că discuția ar fi ca Ministerul Public să aloce bani pentru finalizarea întregii clădiri, nu doar pentru partea care ar intra în proprietatea sa.

Amintim că fosta Policlinică de copii, situată în Calea Călărașilor nr. 14, cu o suprafață totală de 3.600 de metri pătrați, a fost construită în perioada 1935-1937. La scurt timp după Revoluție Policlinica a fost închisă, iar în 2004 Casa de Pensii Brăila a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra clădirii.
Potrivit lui Boboc, lucrările de reabilitare ar fi fost realizate în proporție de circa 50%, la momentul la care acestea s-au oprit.