MINISTRUL SPORTULUI, IONUȚ MARIAN STROE: DACĂ PRIMĂRIA BRĂILA ARE PLANURI SERIOASE CU STADIONUL DE ATLETISM SUNTEM DESCHIȘI LA DIALOG. DACĂ NU, ÎL PRELUĂM NOI LA MINISTER ȘI INVESTIM NOI ÎN REABILITAREA LUI

Ministrul Sportului, Ionuț Marian Stroe, care a participat aseară la lansarea candidaților Alianței PNL – Brăila Nouă la alegerile locale din septembrie, a profitat de ocazie și a vizitat ieri Stadionul de atletism din municipiu, precum și bazinul olimpic de înot care se construiește în vecinătatea Sălii Polivalente. El s-a întâlnit cu acest prilej cu Anamaria Necoară, directorul CSM Brăila, cu antrenori din diverse discipline sportive și de asemenea, cu Cristian Niculae, reprezentantul Asociaţiei Brăilene pentru Educaţie Civică, ce s-a implicat în campania “Descoperă Stadionul de Atletism”.

Cei prezenți i-au spus ministrului că Stadionul de atletism zace abandonat de mai bine de 20 de ani și că statutul juridic încurcat al acestuia a făcut ca în tot acest timp, diversele autorități să paseze responsabilitatea unele pe altele pentru faptul că nu s-a făcut nimic pentru reabilitarea lui. În plus, aceștia s-au plâns că CLM Brăila a aprobat un proiect care vizează reabilitarea stadionului în 10 ani, ceea ce, în opinia lor, înseamnă un termen mult prea lung.

Mai exact, este vorba despre faptul că pe 1 iulie 2020 CLM Brăila a aprobat un proiect privind propunerea de emitere a unei hotărâri de Guvern referitoare la transmiterea Stadionului de atletism din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului – Clubul Sportiv Municipal (CSM) Brăila, în domeniul public al Municipiului Brăila şi în administrarea Consiliului Local Municipal. Potrivit hotărârii amintite, în termen de şase luni de la preluare, Primăria ar urma să demareze procedura de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice, iar în termen de maximum 10 ani „va fi realizat unui stadion la standarde internaţionale IAAF (Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism)”.

Ministrul a declarat că știe care este situația Stadionului de altetism, pentru că a fost informat despre acest lucru în urmă cu câteva luni de Cătălin Boboc, care era pe atunci prefect al Brăilei și că din punctul său de vedere, există două variante: „Dacă Primăria și CLM își doresc cu adevărat acest obiectiv și dacă au planuri serioase – nu 10 ani de zile pentru realizarea unui obiectiv care din punctul meu de vedere nu-ți ia mai mult decât un an -, suntem deschiși la dialog. Dacă nu, suntem dispuși să-l preluăm noi la minister și să ne asumăm noi investiția cel puțin pentru stadionul de atletism.

Sportul românesc se află în momentul de față într-un moment critic; este dependența asta acută față de banul public, pentru că hai să o recunoaștem, sportul trăiește din bani publici în România, bani privați sunt foarte puțini și numai în zona profesionistă. Deci atât timp cât sportul trăiește din bani publici, noi, ca și minister, asumăm cele mai «suferinde» discipline, astea de atletism, care nu aduc atât de mulți spectatori, interes public și aplauze. Pentru că, din păcate, administrația locală cam asta își dorește. Preluăm noi atletismul și sporturile populare”.

Mai apoi ministrul Stroe a trecut și pe la bazinul olimpic de înot – proiect în valoare de 8 milioane de euro care are deja o întârziere de 4 ani și care este realizat de Compania Naţională de Investiţii (CNI). La acest obiectiv lucrările s-au oprit ultima oară – pentru că acolo lucrările s-au oprit de mai multe ori – ca urmare a faptului că s-au modificat la nivel european anumite criterii privind organizarea competiţiilor europene de înot și ca atare, a fost necesară modificarea instalaţiei de iluminat şi a tabelei de marcaj.

Odată ajunși acolo, antrenorii s-au arătat nemulțumiți de faptul că firma care lucrează la bazin nu s-a ocupat în tot acest timp de lucrări care nu au nicio legătură cu tabela de marcaj și nici cu instalația de iluminat. Ei au mai spus că sunt nevoiți să-și ducă elevii să se antreneze la piscine private, motiv pentru care părinții ajung să plătească sume semnificative și au spus că în astfel de condiții nu se poate face performanță.