MINISTRUL TĂTARU: PANDEMIA NE-A ARĂTAT STAREA SISTEMULUI SANITAR. 80% DINTRE MANAGERII SPITALELOR DIN ROMÂNIA PRACTICĂ UN MANAGEMENT DEFECTUOS ȘI ACUM SE VEDE
„80% dintre managerii spitalelor din România practică un management defectuos și acum se vede, în această perioadă” – este opinia ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, exprimată astăzi la Brăila.
Ministrul s-a aflat într-o vizită în județul nostru, unde a avut o întâlnire cu medicii brăileni.
Înainte de a intra la evenimentul respectiv, Nelu Tătaru a declarat: „Pandemia, dacă mai era nevoie, ne-a arătat starea sistemului sanitar. Încă din această vară noi am început discuții cu tot ceea ce înseamnă asociații profesionale, cu tot ce înseamnă asociații de pacienți, cu industria farmaceutică, pentru a modifica o legislație. Noi avem o Lege 95/2006 care are peste 1500 de amendamente – nu mai recunoaștem legea inițială – și care nu se mai adaptează stadiului în care ne aflăm. De aceea, orice evaluare am făcut și orice control pe care l-am făcut la fața locului ne-au arătat aceste deficiențe.
Ce am învățat în această perioadă? Am învățat că tot ce înseamnă Sănătate, ca și Educație, înseamnă depolitizare. Dacă gândim ca pe un element politic, ca pe un element de câștig de voturi în managementul unui spital, vedem niște rezultate. Nici Brăila nu face excepție, după cum nu fac 80% dintre managerii spitalelor din România care în acest moment duc un management defectuos și acum se vede, în această perioadă.
Trebuie reevaluat managementul spitalului, trebuie reevaluate DSP-urile (Direcțiile de Sănătate Publică – n.r.) și Ministerul Sănătății.
Ministerul a început cu schimbarea structurii, schimbarea organigramei, săptămânile următoare veți avea în transparență și modificarea structurii Direcției de Sănătate Publică, vom continua cu Stațiile de Ambulanță și apoi pregătirea unei legi noi pentru reforma în sănătate, pe care sperăm ca în primăvară să o trecem prin Parlament.
Starea din Brăila îmi era cunoscută din vizita anterioară, dar și din discuțiile pe care le am frecvent și le-am avut frecvent și cu domnul Cătălin Boboc, atâta timp cât era și prefect.
Rămân la părerea că trebuie altceva în sistemul medical românesc, că trebuie altceva în managementul unităților spitalicești”.